2012. március 01.

Csökkent a tévés piac

A rádiósok viszont erősíteni tudtak. A televíziós szegmensben a non-szpot bevételek bővültek.

A rádiósok viszont erősíteni tudtak. A televíziós szegmensben a non-szpot bevételek bővültek.

Hetedik alkalommal ismertette a rádiós és a televíziós piac net-net reklámbevételeit a MEME, ebben idén az Ernst & Young volt a szakmai szervezet partnere. Ezúttal 52 tévé és 4 rádió adott - az ügynökségi jutalékokat, a bartert, a merchandise és SMS bevételeket nem tartalmazó - adatokat, ami azt jelenti, hogy a tévés adatszolgáltatók köre bővült, a rádiósoknál viszont kiesett a megszűnt radiocafé.

A tévés piac - mérésben szereplő, nézettségi szempontból 99 százalékosan lefedett része - összességében 6 százalékkal csökkent 2011-ben, s így 54,901 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. Ez a csökkenés kisebb, mint a 2009-es 16 százalékos bukta, de nagyobb, mint a 2010-es -3%.

forrás: MEME

A földi sugárzású adók 39,724 milliárd forintot, azaz a reklámbevételek 72 százalékát hozták el, miközben a nézettségből 54,7 százalékkal részesednek. Ez az érték 10 százalékos csökkenést jelent. A nem földi sugárzású szegmens 15,177 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el 2011-ben, ez 8 százalékos emelkedésnek felel meg. Itt azonban érdemes azt is figyelembe venni, hogy 7 új adó is bekerült az összesítésbe, tehát nem tudni, hogy ezen hatás kiszűrésével mekkora lett volna a változás.

A szpot jellegű bevételek csökkentek, ugyanakkor ezek adják a bevételek oroszlánrészét, majd 52 milliárd forinttal. Nőttek viszont a non-szpot bevételek, 2,551 milliárdról 2,965 milliárdra. Málnay Levente, a MEME elnöke szerint e növekedésben jelentős szerepet játszik a termékelhelyezés lehetővé tétele, bár korábban nagy piaci szereplők inkább a non-szpot bevételek termékelhelyezés felé történő belső átrendeződéséről beszéltek, mintsem új bevételek és hirdetők bevonásáról e reklámozási forma révén.

A - hallgatottsági szempontból 75 százalékosan lefedett - rádiós piac eközben 2 százalékos növekedésnek örülhetett. A bevételek 4,618 milliárdot tettek ki,szemben a 2010-es 4,545 milliárddal. Nem változott a szpot és non-szpot bevételek aránya, tavalyhoz hasonlóan 87%-13%.

 

A prezentáció a részletes adatokkal elérhető alább kapcsolt dokumentumként.

Kapcsolódó dokumentumok