2017. szeptember 26.

Csomagolással is lehet tanítani

Száz százalékban lebomló csomagolás és közösségi komposztáló – csak néhány programelem az élelmiszeripar meghatározó beszállítójává vált STARFOL Plusz Csomagolástechnikai Kft. programjából.

A csomagolásnak ma már kulcsszerepe van az élelmiszer-biztonságban, a fogyasztók tájékoztatásában és megnyerésében is. Emellett a mai tudatos fogyasztói társadalomban szinte alapkövetelmény az újrafelhasználás, a kevesebb valamint a bio alapanyagok használata. A csomagolástechnika minden eddiginél dinamikusabb fejlődését ezért alapvetően a higiéniai követelmények és az egyre nagyobb szerepet kapó környezetvédelmi szempontok lendítik előre. A családi vállalatként működő STARFOL Plusz Csomagolástechnikai Kft. a hazai élelmiszeripar meghatározó beszállítójaként mindezeken az igényeken túl társadalmi felelősségvállalásába is beépítette a környezetvédelmet, hiszen a csomagolás segítségével mutatja be a legfiatalabb korosztálynak környezetünk megóvásának fontosságát, lehetőségeit.

„A környezetkímélő csomagolás nem csak vállalatunk, de a fogyasztók és a cégek részéről is egyre erőteljesebb elvárás. Ennek érdekében száz százalékban lebomló, komposztálható alapanyagokból készülő termékeket vezettünk be, és terveink között szerepel egy közösségi komposztáló kialakítása is” – mondta el Hindiné Ódor Mónika, a STARFOL Plusz Csomagolástechnikai Kft. ügyvezetője.

„Aktívan részt kívánunk venni a legfiatalabb generáció edukálásában is, ezért elindítottunk egy óvodai felvilágosító oktató programot a komposztálásról és a szelektív hulladékgyűjtésről, és országos környezetvédelmi rajzpályázatot hirdettünk az általános iskolás gyermekek számára. Mindezek mellett 2016-ban létrehoztuk a »Cselekedj Ma a Holnapért Alapítvány«-t, amellyel a többszörösen hátrányos helyzetű gyermekek oktatását és a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységet támogatjuk.” - tette hozzá.

„Hazánkban a nagyvállalatok körében egyre elterjedtebb, a kkv szektorban azonban még gyerekcipőben jár a vállalati társadalmi felelősségvállalás, angolul gyakran használt nevén a CSR (Corporate Social Responsibility) tevékenység. Azért tartottuk azonban fontosnak, hogy ebben a kategóriában is meghirdessük a K&H családi vállalatok kiválósági díjat, mert a családi vállalkozásoknál magasabb arányban fordul elő CSR tevékenység, mint a többi kkv-nál, feltehetően a családi szemléletnek köszönhetően” – mondta el tapasztalatait Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.