2014. november 17.

Darabjaira hullik szét a CSR?

A IX. CSR Hungary konferencia résztvevői megismerkedhettek a vállalati felelősség nemzetközi üzleti modelljeivel.

A IX. CSR Hungary konferencia résztvevői megismerkedhettek a vállalati felelősség nemzetközi üzleti modelljeivel. A fókuszban a globális kihívások és a helyi megoldások álltak.

A fő kérdés most is az, hogy hogyan lehet optimalizálni egy cég érdekeit a gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokkal? Új stratégiák, új ötletek érkeztek a CSR új paradigmáihoz, melyeket a konferencia oldalán is összefoglaltak. Néhány gondolat kiemelve:

Darabokra hulló CSR?

Michael Hopkins, az MHC International és a CSR Finance Institute (Genf) igazgatója azt a kérdést tette fel, vajon mit jelent a CSR gyors darabokra hullása? Vajon nem vették komolyan a vállalatok és intézmények társadalmi felelősségüket, vagy csak néhány jelenlegi esemény – lehallgatási botrányok, pénzügyi csődök, intézményi gondatlanság - az, ami rossz szájízt ad az egésznek? A kérdés az, hogy a kapitalizmus összeomlásának előjeleit észlelve ki tudjuk-e alakítani a felelős megoldások új vízióját, melyek társadalmilag is fenntarthatóak lesznek.

Globalizációs kihívások és helyi csr megoldások

Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója és az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke a kapitalizmus újraértelmezése mellett hangsúlyozta, hogy tisztában kell lennünk azzal, hogy Közép-Európa, és így Magyarország a CSR és a fenntarthatóság mely szakaszában tart. El kell fogadnunk, hogy a fáziskésésünkre jellemzően régi és új elemek egyszerre vannak jelen gazdaságunkban, társadalmunkban, kultúránkban, demokráciánkban. Mindezek egyértelműen tükröződnek a vállalati felelősség területén is.

Vicsek András, a Maven7 vezetője a Shell és a Nokia példáján mutatta be, hogy a hálózatelemzés hogyan segít a HR és a kommunikáció területén. Kocsy Béla, a Polimer Sz. Kft. (Wanhua-BorsodChem Csoport) ügyvezető igazgatója pedig a magyar KKV-k CSR állapotát és lehetőségeit elemezte.

Legyen mindenki vegetáriánus?

Dr. Pálvölgyi Tamás, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője tényekkel, felmérésekkel hívta fel a figyelmet arra, hogy hogyan, hol tudunk hatékonyabban gazdálkodni zöld vagyonunkkal. Mely iparágakban lehet jelentős megtakarításokat végrehajtani. Itt az energiaipar vezető szerepet játszik. Hogyan tud ebben a hazai Dekarbonizációs Útiterv segíteni és mire tudjuk használni az ország Éghajlatsérülékenységi térképét? Érdekességként említette, hogy a húsfogyasztás jár az egyik legnagyobb karbonlábnyommal, s lehet, hogy érdemes lenne mindenkinek vegetáriánussá válni.

Az egyik délutáni szekció a társadalmi befektetést járta körbe Banga Ildikóval, a The Body Shop magyar vállalatának alapítójával, kereskedelmi igazgatójával, dr. Czafrangó Jánossal, az Erste Bank Alapítvány projektvezetőjével, és Sziller Viktóriával, a Cvonline.hu HR tanácsadójával. A másik szekció a felelős és fenntartható márkához vezető utat elemezte példákkal. E témában osztotta meg tapasztalatait Szűcs Judit, a Microsoft kommunikációs igazgatója és Takács János, a Svéd-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. Lipták Timea, a Centrál Médiacsoport portfólióigazgatója pedig a National Geographic és a Globescan által készített Greendex elemzését ismertette, melyen meglepő módon Magyarország is jó helyen szerepel. Jogos kérdésként felmerült az is, hogy a szegényebb és gazdagabb országok különböző életminőségi szintje vajon mennyire függ össze a környezet szennyezettségével.

A kerekasztal-beszélgetés során (melyhez az előadókon kívül a Microsoft részéről Schubauer Krisztina citizenship menedzser is csatlakozott) szóba került, hogy míg egyes vállalatoknál felülről, a központból jövő kezdeményezés a CSR-tevékenység, máshol a magyar leányvállalat vezetőinek kell keresztülvinnie, ha ebbe a területbe is invesztálna. Ami minden cégnél közös: a fogyasztók részéről egyelőre nem jelentkezik elvárásként a felelős magatartás, bár lassan fejlődő trend érzékelhető ebben a kérdésben. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy ugyan a CSR-tevékenységhez nem rendelnek közvetlen haszonelvárást, azonban azt mindenképpen érdemes kommunikálni, ugyanis ezzel egyrészt példát mutatnak a nagyvállalatok, másrészt az általuk fontosnak érzett társadalmi problémákra is fel tudják hívni a közvélemény figyelmét. Abban is megegyeztek a résztvevők, hogy a legcélszerűbb, ha minden cég a saját működési és szakterületén próbál segíteni, nem vág bele mindenféle látványos, de a céghez, márkához nem illeszkedő akciókba. Ez alól kivételt jelentenek a katasztrófahelyzetek, ahol – azok esetében, akik nem tudnak az alaptevékenységéhez köthető javakkal vagy szolgáltatásokkal segíteni – a pénzadomány is indokolható.