A digitális eszközök tengerében nehéz kiválasztani olyanokat, amelyek a márka üzleti és marketing céljai elérését segíthetik. Vajon a kutatási adatok és az esettanulmányok elegendőek egy-egy eszköz kiválasztásánál? Hogyan döntsük el, a saját iparágunk esetében mit érdemes használnunk, és hogyan kapcsolódik mindehhez a fizetős, az ingyenes és a szerzett média? Ezeket a digitális marketinget érintő kérdéseket járta körül Damjanovich Nebojsa, a Senpai Consulting szakembere lapunk Digitália nevű, október 17-i konferenciáján.

Elhangzott a Digitália 2017/Digitális üzlet-digitális marketing konferencián. A konferenciánkat támogatták:

A célcsoportok elérése mindig az egyik, ha nem a legfontosabb kérdése a marketing tervek összeállításának. A kérdés nem kevésbé fontos, ha a digitális marketing területét járjuk körül, hiszen – bár sokaknak ez csak a jövő zenéje – sokkal inkább jelen időben járunk – fejtette ki Damjanovich Nebojsa.

Na, de hol érhetjük el a fogyasztókat?

Mivel a technológiai eszközök és megoldások elfogadása viharos gyorsasággal nő, és mert a fogyasztók egyértelműen információkat, válaszokat, azaz megoldásokat, nem újabb és újabb applikációkat igényelnek, nehézkes a tervezés, különösen a klasszikus médiacsatornákkal, a megszokott eszközökkel.

„Az új technológiák rendkívül gyorsan terjednek. Az eszközök gyorsan össze fognak kapcsolódni” – jósolja a szakember. Kijelentését rögtön alá is támasztja: telefonok esetében 110 év kellett 1 millió felhasználó eléréséhez, de csak 8 évre volt szükség ahhoz, hogy 1 milliárd okostelefon-, illetve Facebook-használó legyen, 2025-ig pedig 100 milliárd összekapcsolt eszköz lesz világszerte.

„Ha csatornák oldaláról nézzük, szintén egyértelmű a növekedés, amelyhez hozzájárul például az Y-generáció extrém médiafogyasztási szokása” – mondja Damjanovich Nebojsa. Vannak már Magyarországon is olyan dolgok, amelyek működnek, amelyeket használnak a hazai vállalkozások: a mobil egészségügy, az okos- és fitnesz órák, az okos otthonok és az okos háztartási eszközök, az energia menedzsment megoldások, illetve a különböző biztonság- és világítástechnikai eszközök mellett érdekes, egyben különlegesen jövőbemutató terület az okos közlekedés, mint a vezető nélküli taxi, kamion vagy metró, valamint az úgynevezett okos mezőgazdaság is.

Öt irány a digitális marketingben:

1. Viselkedés alapú kommunikáció

Viselkedés alapú kommunikáció a biztosítók jelene és jövője. A szolgáltatói adatokra épülve (Big Data) az ügyfél fogyasztói viselkedése alapján csatlakozhat a tartalomhoz, vagy gyárthat saját kontentet. A lead management soha nem látott viselkedési adatokkal gazdagodik ezáltal. „A viselkedés alapú marketing arról is szól, hogy egyre több adatunk lesz, ami a profilhoz kapcsolódik, így egyre jobb kampányokat lehet csinálni. Az RTB is működik néhány éve, több szolgáltatója van ennek a hirdetési lehetőségnek, és erősödni fog” – teszi hozzá a szakember.

2. Több és komplex partneri kapcsolatok kiépítése a lead generálásban

3. ”Igazi” integrált kampányok

A megfelelő időben és helyen, a megfelelő csatornán keresztül, a megfelelő formátumban, a megfelelő üzenettel (márkázás, lead management, edukáció/support). „Minden változás az integrált kampányok felé mutat. Ha minden médiatípuson keresztül kívánunk szólni a fogyasztókhoz, akkor a szerzett, a fizetett és a saját felületeken is kommunikálni kell. Ez ijesztő lehet ott, ahol a változás lassan halad” – hívja fel a figyelmet a Senpai Consulting vezetője.

4. A reklám mellett erősödik az inbound kommunikáció, ahol a hangsúly az edukáción van, amit…

5. …minden média típuson keresztül ki kell használnunk!

Mint minden helyzetnek, a digitális marketingnek is lesznek nyertesei és vesztesei. Damjanovich Nebojsa szerint egyszerű a képlet: „nem elegendő a marketingben a felsőoktatás. Nagyon gyorsan változnak a dolgok, tovább kell képezni magunkat.”