2015. április 24.

Digitális mérésügyi szakmai tervezet született

Az IAB tervezete évekre meghatározhatja azt, hogy mit és hogyan fog mérni az európai digitális média- és hirdetési iparág.

Az IAB Europe Brand Advertising Committee szakmai tervezete itt, Szabó Ákos ismertetése pedig itt érhető el. Utóbbiból idézzük a tervezet szerint legfontosabb követendő elveket:

  • A direct response kampányok mérésében korábban praktikus szempontok szerint használt átkattintás-alapú hatékonyságmérés a teljes digitális hirdetési és médiaszakma számára alkalmatlan a marketing ROI mérésére. A CTR (lásd még kattintásfetisizmus) a márkahirdetési kampányok tervezésben, megvalósításában és kiértékelésében elégtelen mutató. Elsősorban a hosszabb távra tervezett kampányok esetében elengedhetetlen a CT-n való túllépés, hiszen a hirdetőnek és az ügynökségének megbízható információra van szüksége a közönségelérésről, a frequency-ról és az elért GRP-szintekről.
  • A médiacsatornák elkülönülten való kezelése a múlté. A korszerű hirdető lehetőség szerint integráltan kezeli az alkalmazott médiacsatornákat a célcsoportokkal való kapcsolatteremtésre. Ezért a közönségadatokat a médiacsatornákon átívelő módon kell előállítani, hogy elemezni lehessen a különböző csatornákon keresztül együttesen elért nettó közönséget, illetve összehasonlításokat lehessen tenni arra nézve, hogy az egyes csatornák mennyiben járultak hozzá a kampánycélok eléréséhez.
  • Az alapvető mérőszámok definíciója legyen egyértelmű és egységesen alkalmazott, hogy el lehessen kerülni a hirdetők bizalomvesztését az adatokban. A kiszolgált digitális display- és videóhirdetések láthatóságának mérése kulcsfontosságú a tényleges közönségelérés szintjének meghatározásához.
  • A hirdetők marketingszakembereinek mélyebb ismeretekkel kell renndelkezniük az online csatornák működésével és a kampánycélok elérésének lehetséges módozataival kapcsolatban. Ezért a közönségadatokat fúzionálni kell a márkák eredménymutatóival (ismertség, affinitás, vásárlási szándék), és törekedni kell a vásárlási folyamat lehető legpontosabb feltérképezésére.