2014. július 01.

Digitális szakértőkkel erősítenek a kommunikációs vezetők

Egy friss globális felmérés szerint még mindig a közösségi média megfelelő kezelése az egyik legfogósabb kérdés.

Egy friss globális felmérés szerint még mindig a közösségi média megfelelő kezelése a legfogósabb kérdés. A mobil és a videótartalmak gyártása szintén sokakat izgat. Közelebb kerül egymáshoz a kommunikáció és a marketing is.

A kommunikációs topvezetők ég mindig a digitális és közösségimédia-tudás felturbózásával vannak elfoglalva - derül ki a Spencer Stuart és a Weber Shandwick közös, The Rising CCO elnevezésű kutatásából, melynek eredményeit immár ötödik alkalommal mutatták be. A világszerte megkérdezett kommunikációs vezetők 73 százaléka több digitális és közösségmédia-szakértőt vesz fel, mint az elmúlt években, 55 százalék pedig szorosabb kapcsolat kiépítésére törekszik a befolyásos bloggerekkel és Twitter-felhasználókkal.

Közösségi média: fogós kérdés

Ha van olyan terület, amivel az elkövetkező években is sokat kell foglalkozniuk a cégek kommmunikációs osztályainak, akkor az a közösségi média lesz. A válaszadók 91 százaléka szerint a közösségi médiával kapcsolatos teendők súlya jobban nő más kommunikációs területekhez viszonyítva. A világ bármely szegletében is kérdezték a kommunikációs igazgatókat, az arányok hasonlóan magasak voltak. A közösségi média mellett a mobilterület, illetve a videótartalmak gyártása értékelődik fel a következő években. Ezeket 73, illetve 69 százalék nevezte meg.

"A vállalati kommunikáció területe folyamatosan változik a közösségi kommunikáció jelentőségének növekedése nyomán. Bizonyos esetekben maguk a kommunikációs csapatok állnak a változás élére, más esetekben viszont alkalmazkodniuk kell, hogy képben maradjanak" - mondta el George Jamison, a Spencer Stewart üzletágvezetője.

Nagy változások várhatóak

86 százalék értett egyet azzal az állítással, hogy a médiakörnyezet átalakulása jelentős hatással volt a munkájukra az elmúlt években, és a jövőre nézve sem várnak mást. 28 százalék szerint az eddigi nagy változásokat újabb jelentős átalakulások követhetik a következő években is. A válaszadók fele pedig azt gondolja, hogy ha nem is földrengésszerű, de valamilyen mértékű változások mindenképpen jönnek a közeljövőben is.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mi is változtatja meg annyira a médiakörnyezetet és ezzel a kívánatos kommunikációs stratégiákat, leginkább a technológia fejlődését, a közösségi médiát és a feltörekvő új médiaplatformokat nevezték meg katalizátorként. Nem szabad elfelejteni a tartalomoldalt sem: 90 százalék szerint nemcsak a technológiával és a platformokkal, hanem a megfelelő tartalmak előállításával is foglalkozni kell. 58 százalék már most is a maga kommunikációs csapatával állítja elő és publikálja a tartalmat, és majd ötödük kifejezetten törekszik a tartalomgyártói szerepre.

Marketing és kommunikáció kéz a kézben

A kommunikációs vezetők szerint a marketing és a kommunikáció területei egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ennek nyomán ők maguk is jóval többet foglalkoznak marketinges ügyekkel, mint korábban. A megkérdezettek kicsivel több mint negyede rendelkezett rálátással a marketingre 2012-ben, míg mostanra több mint harmadukról mondható el ugyanez. Ez egyébként leginkább az európai és a latin-amerikai kommunikátorokra igaz.

"A marketing és a kommunikáció közeledését nagy valószínűséggel az hajtja, hogy egyre kevésbé lehet szétválasztani a vállalati és a márkahírnevet" - mondta Leslie Gaines-Ross, a Weber Shandwick vezető szakértője. Az általa idézett adatok szerint 84 százalék látja elválaszthatatlannak a vállalati reputáció és a márkareputáció területét. Mindez azzal is összefüggésben lehet, hogy a PR egyre inkább a marketing mix részévé válik, a globális kommunikációs vezetők 62 százaléka tapasztal e téren erősödést.

Médiaintegráció a hatékonyságért

A megkérdezettek kétharmada (64%) fókuszálja külső kommunikációját a hagyományos területekre, míg a többiek a közösségi médiát a klasszikus csatornák elé helyezték már most. A kulcs a kettő megfelelő integrációja, ettől várják ugyanis a kommunikáció hatékonyabbá tételét.

63 szerint a hagyományos és a közösségi felületek egyformán hatékonyak, ha kríziskommunikációról vagy kisebb gondok kezeléséről van szó. 58 százalék gondolja egyaránt hatékonynak a két területet, ha az ügyfelek megtartásáról van szó, míg az új vásárlók bevonzásánál 54 százalék, az ismertségépítésnél 50 százalék ez az arány.

Ha a pénzügyi eredmények bemutatásáról van szó, a többség (76%) még mindig a hagyományos felületekre szavaz, ahogyan a vezető tisztségviselők láthatóságának növelésére is ezeket a csatornákat használják inkább (54%). Ha azonban munkaerőt akarnak akvirálni, 56 százalék szerint a közösségi média a megoldás.

Az infografikák szerelmesei ide kattintsanak!