2012. október 17.

Digitálisan érett vs. éretlen médiafogyasztók

Bognár Tamás, a PanMedia ügyvezető igazgatója beszélt a digitális érettség médiapiaci vonatkozásairól A hatékony kommunikáció napja konferenciánkon.

Bognár Tamás, a PanMedia ügyvezető igazgatója beszélt a digitális érettség médiapiaci vonatkozásairól A hatékony kommunikáció napja konferenciánkon.
Bognár Tamás

Érdekes kettősség van jelen a magyar médiapiacon: még mindig elsöprő a digitálisan éretlen médiafogyasztók aránya, akik ilyen módon leginkább hagyományos eszközökkel érhetőek el, miközben a digitálisan érett fogyasztók ezekkel az eszközökkel már alig szólíthatóak meg. A digitálian érett és éretlen médiafogyasztókról beszélt A hatékony kommunikáció napja konferenciánkon Bognár Tamás, a PanMedia ügyvezető igazgatója.

Kutatásaik szerint a magyarországi 15-75 évesek durván kétmarmada még mindig digitálisan éretlennek minősül. Ezt a tömeget (kb. 4,7 millió fő) és médiafogyasztási szokásaikat hiba volna negligálni tehát. A fennmaradó, szintén jelentős tömeg digitálisan nyitottakra és digitálisan éretlenekre osztható, majdnem fele-fele arányban.

Az ügynökségi vezető felhívta a figyelmet: még mindig napi 6,5 millió ember hallgat rádiót, még mindig hetente kb. 1 millió fogyasztó vesz tévé- és rádióújságot. Ez azt jelenti, hogy - miközben a digitális felületek térnyerése evidens és egy sor új lehetőséget nyit - a hagyományos eszközök létjogosultsága sem kérdőjelezhető meg. Ez azt is jelenti, hogy a televízió hatékonysága továbbra is megkérdőjelezhetetlen - derült ki szavaiból.

Nemcsak a hagyományos médiacsatornákat és használóikat illetően vannak azonban "hamis tudatok" a piacon, hanem az internetezőkről is. Bognár Tamás szerint el kell felejteni azt, hogy akik a neten lógnak, sehogyan nem érhetőek el (a képernyőn kívül), mert elvesztik a kapcsolatot a külvilággal. A digitálisan érettekre ugyanis éppen az ellenkezője igaz: erősebb a kapcsolati hálójuk és a társadalmi aktivitásuk. Ez azt vonja maga után, hogy a digitális eszközök mellett közterületen is az átlagnál jobban megszólíthatóak.

Érdekes nemzetközi adalék volt az előadásban, hogy a hozzánk sok szempontból hasonló szlovákok néhány éve még maguk is kétharmad körüli "éretlen-arányt" produkáltak, ám valamilyen okból ez jelentősen lecsökkent, és mára "csak" a médiafogyasztók fele tartozik ebbe a körbe.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.