Csillag Zoltán 2013. március 19.

Divat a médiában

A blogok hatása a beszerzésre, és hogyan szerezzünk ruhákat fotózásra? Egy multibrand üzlet vezetőinek előadása.

A blogok hatása a beszerzésre, és hogyan szerezzünk ruhákat fotózásra? Egy multibrand üzlet vezetőinek előadása.
Üzletbelső. Forrás: Capsula.hu

Március 14-én este elsősorban leendő fiatal divatszakemberek és tervezők, valamint a Gombold újra! verseny indulói előtt tartott előadást a Design Terminálon a prémium divatmárkákat forgalmazó Capsula multibrand store márkamenedzsere, Keller Gabriella és buyere/üzletvezetője, Mácsai Mariann. (Kisgyerekes szülők figyelmébe: a buyer, vagyis a divatüzletek beszerzője, mint állás a kislányok körében már megelőzi népszerűségben a színész- és énekesnőt, a balerinát, és lassan a királykisasszonyt is.) A buying – elképzeltnél kevésbé csillogó és sokkal fárasztóbb – folyamata helyett elsősorban a médiás, marketinges tanulságokat szeretném kiemelni.

Az egyik legfontosabb ezek közül a divatsajtó (beleértve a gombamód szaporodó blogokat) és az üzlet kölcsönhatása. A beszerzés esetében ez ott mutatkozik meg, hogy az adott márka és szezon ikonikus, és/vagy a sajtó által felkapott darabjait akkor is berendelik, legalább egy-egy darabos tételben, ha – a törzsközönség és a külföldi vevőkör szokásait ismerve – szinte biztosra vehető, hogy vevő nem akad majd rá. Egyszerűen szükséges az imázsépítéshez és az üzletbelső izgalmasan tartásához is.

A másik jellemző irány a ruhák kiadása a sajtónak, divatfotózásra. Mivel egyes márkáknál csak hosszas, többlépcsős jóváhagyatási procedúra árán működhet (médium, fotós, koncepció, végleges anyag, elhelyezés a lapban, stb. pontokon), valamint az értékes és sérülékeny darabokat is óvják, ezért itt nem érvényesül automatikusan a "boltnak is hasznos, ha fotózzuk a ruháját" logika. Néhány márkánál a központi showroomból kikérhetőek mintaruhák a fotózásokra, ez a legelőnyösebb megoldás. Ezen kívül ún. tárgyfotók is a sajtó rendelkezésére állhatnak, mint idő- és költséghatékony opció.

Olykor az üzlet is megjelenhet a hirdetési piacon, akár saját neve alatt, akár úgy, hogy a forgalmazott márka imázskampányait a gyártó beleegyezésével, saját költségükön elhelyezik a médiában.

Az egyéb marketingeszközök közül folyamatos feladat a visual merchandising: az üzlet, a ruhák átrendezése az eladási tapasztalatok (és ismét csak a vevők ismerete) alapján. A rendelés és a berendezés során egyes darabok helyett total lookokban gondolkodnak, amelyek a márka bemutatása mellett a szettek vásárlásához is ötleteket adnak.

Az árazás során a gyártók ajánlott kiskereskedelmi árai mellett elsősorban a nemzetközileg ismert online üzletekhez kell igazodniuk – hiszen nagyon könnyen megkerülhetőek lennének. A márkaboltokhoz képest így is számolniuk kell azzal a hátránnyal, hogy a cseredarabok és az esetleges raktárkészlethez való hozzáférés ritkán adatnak meg számukra, így elsősorban azzal kell számolniuk, amit hónapokkal korábban beszereztek.

Az alkalmat megragadva a Design Terminál is beszámolt terveiről. A hagyományos viseleteket újragondoló Gombold újra! pályázat immár közép-európai léptékű, a fődíj pedig megjelenési lehetőség lesz egy párizsi showroomban. Ehhez kapcsolódva, hagyományteremtő céllal megrendezik a Central European Fashion Days "divathetet", magyar, cseh, szlovák és lengyel tervezők részvételével.A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)