2016. május 31.

EU útmutató a megtévesztő reklámokról

Az ún. UCP, vagyis a megtévesztő reklámokról szóló irányelvhez kapcsolódóan két fontos anyagot tett közzé az EU – egy általános, valamint a környezetvédelmi állításokkal kapcsolatos útmutatót.

A megtévesztő reklámokkal kapcsolatos irányelvet tíz éve fogadta el az EU. A megtévesztés, az elhallgatás és az ún. feketelista azóta is a kereskedelmi kommunikáció szabályozásának alapköve. Bár az egyes országok évekkel később építették be a saját jogrendjükbe - itthon 2008-ban -, az azóta eltelt idő elegendő tapasztalatot biztosított arra, hogy azokat összefoglalják és közzétegyék.

Az útmutató nemzetközi példákkal segítheti a reklámozókat. Az általános szempontok – átlagos fogyasztó, érzékeny fogyasztó -, illetve a legérzékenyebb feketelistás állítások, mint például a gyermek közvetlen felszólítása a vásárlásra, vagy éppen az „ingyen” szó használata szerint, valamint egyes termék illetve szolgáltatási szektorok (online, utazási és pénzügyi szolgáltatások) szerinti csoportosításban ismerteti az elbírálás szempontjait és nemzetközi hatósági példákkal támasztja alá a mondanivalót.

A környezetvédelmi állítások kérdése ma már annyira aktuális és fontos, hogy erről külön ún. „Multi-stakeholder” tárgyalássorozaton egyeztettek Brüsszelben, számos érintett, köztük az EASA, az ÖRT európai szövetsége is részt vett – fogalmaz Fazekas Ildikó ÖRT főtitkár.

A fogyasztóvédelmi jogszabálycsomag felülvizsgálata most zajlik, ezért hamarosan erről is hamarosan közzétesznek információt, szóval izgalmas, a napi munkánkat befolyásoló módosító javaslatok érkezhetnek hamarosan – teszi hozzá Fazekas.

Forradalom újratöltve

Médiapiac1 napja

Egy paraszthajszálnyira vagyunk a realitás és a virtualitás összeolvadásától. Már csak a megfelelő eszköz hiányzik, és minden a feje tetejére állhat – állítja a geneRÁCIÓk előadója.

Jogsértően tájékoztatott az Orangeways

2018. március 14.

A GVH a jogsértésért több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.