2014. június 26.

Egyeseknek a natív hirdetés sem jó

A Vizeum stratégiai igazgatója szerint a POE (paid, owned, earned) kommunikációs modell is kiegészítésre szorul.

A márkáknak nem belesimulniuk kell a médiatartalomba, hanem jól azonosítható, de mindenki számára szerethető vagy hasznos megjelenésben kell gondolkodniuk. A Vizeum stratégiai igazgatója szerint a POE (paid, owned, earned) kommunikációs modell is kiegészítésre szorul.

Izgalmas írást jelentetett meg Scott Magee, a Vizeum stratégiai igazgatója a MediaWeeken. Szerinte a POE-modell, amely a márkakommunikációt a paid (fizetett), owned (saját) és earned (kiérdemelt) csatornák kombinációjaként jeleníti meg, kiegészítésre szorul. Szerinte be kellene vezetni a co-owned, azaz az együttesen birtokolt média fogalmát. Hogy mi is ez? Egy erős fogyasztói márka és egy erős médiamárka nagyszerű találkozása, amivel mindenki jól jár.

A POE-modell (forrás: Socialmediatoday.com)

Magee szerint nem arról van szó, hogy ne működne a klasszikus hirdetés. Ha a márkakommunikációt egy spektrumon képzeljük el, az egyik végponton a hagyományos reklámozás áll, míg a másik végponton az a képlékeny zóna, amit manapság natív hirdetésnek nevezünk, és ami a hirdetések és az organikus tartalom korábbi elkülönülése helyett a brand üzenetének a médiatartalomba való belesimulására épít.

A Vizeum stratégiai igazgatója szerint ez a belesimulásra törekvés nem jó, mivel, bár az ilyen tartalmak elfogadottsága nagyobb, mint a klasszikus hirdetéseké, a márka ettől még simán kieshet a fogyasztói rostán. Ehelyett vagány és a márkát jól kommunikáló co-brandelt megoldásokat javasol, amelyek szerethetőek a brand és a médiafelület számára is, és így a fogyasztó számára is izgalmasak lesznek. Egy ilyen megoldást a szerkesztőségnek is szeretnie kell, így aztán a márkának és ügynökségének előbb kell őket meggyőznie, velük közösen ötletelnie, és aztán jöhetnek a salesesek.

 

Érdemes a teljes cikket elolvasni itt: http://www.mediaweek.co.uk/article/1300588/why-vizeum-introducing-term-co-owned-media-mix