2014. január 23.

Egyesülhet a Ringier és az Axel Springer Magyarországon

A Vienna Capital Partners (VCP) viszi többek között a Népszabadságot, a megyei lapokat, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot.

A Vienna Capital Partners (VCP) felvásárolja a Ringier és az Axel Springer médiaportfóliója egy jókora szeletét, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. Ezzel elhárulhat a versenyjogi akadály - közölték a cégek. A többi régiós piacon a helyi hatóságok

A Vienna Capital Partners (VCP) felvásárolja a Ringier és az Axel Springer médiaportfóliójának egy meghatározó szeletét, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. Ezzel elhárulhat a versenyjogi akadálya a médiavállalatok magyarországi integrációjának - derül ki vállalatok MTI-nek küldött közleményéből. Tájékoztatásuk szerint a tervezett lépések a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jóváhagyásától függnek. A tranzakció várhatóan 2014 második negyedévében zárul.

Az integrált vállalat Ringier Axel Springer Magyarország néven folytatja munkáját, és megtartja a Blikket, női magazinokat, például a Glamourt, a műsorújságokat, valamint a licenc alapján kapott lapokat, a többi közt az Geo magazint, az Auto BILD-et, és mindezek internetes változatát. A Ringier Axel Springer Magyarországi vezetője Bayer József, az Axel Springer magyarországi cégcsoportjának ügyvezető igazgatója lesz.

Mihók Attila, a Ringier Magyarország jelenlegi ügyvezető igazgatója a VCP új médiavállalatát vezeti majd. Ehhez a céghez kerülnek mintegy hétszáz munkavállalóval együtt a csaknem 230 ezer példányban értékesített napilapok, magazinok (pl. hot!, Fanny, Lakáskultúra) és online termékek, valamint Magyarország legnagyobb napilapnyomdája és egy országos előfizetés-terjesztő vállalat is.

A VCP úgy fogalmazott: a Népszabadságnak tiszteletet parancsoló hagyományai vannak, amelyre építeni lehet - nyomtatott és digitális formában is. A mostani közlés szerint ezt a Népszabadság kisebbségi tulajdonosaival, elsősorban a Szabad Sajtó Alapítvánnyal együttműködve szándékszik tenni. Szintén fejlesztést ígérnek a megyei napilapoknál és a Vasárnap Reggelnél.

A médiatanács 2011 áprilisában nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást az Axel Springer és a Ringier fúziójához, az indoklás szerint azért, mert az egyértelműen és jelentősen veszélyeztette volna a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A médiatanács egyebek közt a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. A médiatörvény szerint a médiatanács szakhatósági állásfoglalása köti a GVH-t, annak hozzájárulása nélkül nem adhatja meg az engedélyt az egyesülésre. A két társaság akkor visszavonta tervezett magyarországi fúzióját, közölték azonban: nem adták fel azt. A három cég tavaly májukban közölte, hogy kizárólagos tárgyalásokat kezdenek egymással egyes magyarországi lapok eladásáról a VCP-nek.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.