2014. január 23.

Egyesülhet a Ringier és az Axel Springer Magyarországon

A Vienna Capital Partners (VCP) viszi többek között a Népszabadságot, a megyei lapokat, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot.

A Vienna Capital Partners (VCP) felvásárolja a Ringier és az Axel Springer médiaportfóliója egy jókora szeletét, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. Ezzel elhárulhat a versenyjogi akadály - közölték a cégek. A többi régiós piacon a helyi hatóságok

A Vienna Capital Partners (VCP) felvásárolja a Ringier és az Axel Springer médiaportfóliójának egy meghatározó szeletét, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. Ezzel elhárulhat a versenyjogi akadálya a médiavállalatok magyarországi integrációjának - derül ki vállalatok MTI-nek küldött közleményéből. Tájékoztatásuk szerint a tervezett lépések a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jóváhagyásától függnek. A tranzakció várhatóan 2014 második negyedévében zárul.

Az integrált vállalat Ringier Axel Springer Magyarország néven folytatja munkáját, és megtartja a Blikket, női magazinokat, például a Glamourt, a műsorújságokat, valamint a licenc alapján kapott lapokat, a többi közt az Geo magazint, az Auto BILD-et, és mindezek internetes változatát. A Ringier Axel Springer Magyarországi vezetője Bayer József, az Axel Springer magyarországi cégcsoportjának ügyvezető igazgatója lesz.

Mihók Attila, a Ringier Magyarország jelenlegi ügyvezető igazgatója a VCP új médiavállalatát vezeti majd. Ehhez a céghez kerülnek mintegy hétszáz munkavállalóval együtt a csaknem 230 ezer példányban értékesített napilapok, magazinok (pl. hot!, Fanny, Lakáskultúra) és online termékek, valamint Magyarország legnagyobb napilapnyomdája és egy országos előfizetés-terjesztő vállalat is.

A VCP úgy fogalmazott: a Népszabadságnak tiszteletet parancsoló hagyományai vannak, amelyre építeni lehet - nyomtatott és digitális formában is. A mostani közlés szerint ezt a Népszabadság kisebbségi tulajdonosaival, elsősorban a Szabad Sajtó Alapítvánnyal együttműködve szándékszik tenni. Szintén fejlesztést ígérnek a megyei napilapoknál és a Vasárnap Reggelnél.

A médiatanács 2011 áprilisában nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást az Axel Springer és a Ringier fúziójához, az indoklás szerint azért, mert az egyértelműen és jelentősen veszélyeztette volna a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A médiatanács egyebek közt a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. A médiatörvény szerint a médiatanács szakhatósági állásfoglalása köti a GVH-t, annak hozzájárulása nélkül nem adhatja meg az engedélyt az egyesülésre. A két társaság akkor visszavonta tervezett magyarországi fúzióját, közölték azonban: nem adták fel azt. A három cég tavaly májukban közölte, hogy kizárólagos tárgyalásokat kezdenek egymással egyes magyarországi lapok eladásáról a VCP-nek.

A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)