2014. augusztus 15.

Egyharmaddal több pénzt költöttek OTC reklámokra

Az idei első félévben listaáron mintegy 75 milliárd forintot költöttek OTC gyógyszerek televíziós reklámjaira. A termékkör forgalma 7 százalékkal nőtt

Az idei első félévben listaáron mintegy 75 milliárd forintot költöttek OTC gyógyszerek televíziós reklámjaira. A termékkör forgalma 7 százalékkal nőtt.

Recept nélkül kapható szerekből (OTC termékek) 7 százalékkal, mintegy 77 milliárd forintra nőtt a kiskereskedelem (patikai és patikán kívüli forgalom) bevétele idén az első félév során, tavaly január-júniushoz képest - állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat, az általa mért harmincöt különböző OTC termékcsoport adatai alapján.

A két legnagyobb forgalmú kategória, a vitaminok és étrend kiegészítők, valamint általános láz- és fájdalomcsillapítók 30, illetve 16 százalékos piaci részesedésükkel elviszik az értékben mért bolti eladás közel felét. A vizsgált időszakban a legnagyobb növekedést a probiotikumoknál (22%), teljes értékű és étkezést helyettesítő tápszereknél (18%) és a puffadás elleni szereknél (17%) mérték.

Ami a tévében történő reklámozást illeti, a Nielsen által szpot szinten vizsgált, recept nélkül kapható gyógyhatású készítményekre a piaci szereplők költése – hivatalos listaáron – idén január-június között mintegy 75 milliárd forintot ért el. Ez 35 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszakban.

A tévéreklám-költésből legnagyobb rész idén az első félévben megint megfázás, influenza elleni készítményekre jutott (19%). Utánuk következik a vitamin, vitaminital (12%), fájdalomcsillapító, nyugtató (11%). Egyik első félévről a másikra több mint duplájára emelkedett a tévéreklám-költés bőrgyógyászati termékeknél, szemcseppnél, óvszernél és fogyasztó szereknél.