2011. január 11.

Egyházi botrányt kavart a Pepsi hirdetése

Pontosabban a Super Bowl kapcsán indított videóverseny egyik nevezője borzolta a kedélyeket. A Pepsi mossa kezeit.

Pontosabban a Super Bowl kapcsán indított videóverseny egyik nevezője borzolta a kedélyeket. A Pepsi mossa kezeit, az említett alkotás nem került a döntőbe, és már el is tüntették oldalukról.

Nem várt balhét vont a fejére a PepsiCo, amely reklámversenyt írt ki a Super Bowl idei kiadásához kapcsolódóan. A megmérettetés a Pepsi MAX és a Doritos márkákhoz kapcsolódik, amelyek egyébként is vagány hirdetésekkel szoktak megjelenni az amerikai foci döntője alatt. A felhasználóknak ennek szellemében kellett reklámokat gyártani, s az egyik túl jól sikerült.

A "Feed your Flock" (kb. "Tápláld a nyájad") elnevezésű videóban az úr pásztora a templomban Pepsit és Doritost ad ostya helyett az áldozóknak. A filmre katolikus csoportok kritikái zúdultak, mondván, gúnyt űz a szentségből. A Pepsi engedett a nyomásnak, s a nevezést nem juttatta be a legjobb tíz közé. Ezzel önmagában nem is lenne gond, hiszen könynen lehettek sokkal jobb reklámok is a feltöltöttek között, de a cég még a galériából is kiirtotta a támadott filmecskét.

Ezzel a lépéssel sem jártak azonban sokkal jobban, legalábbis marketing és PR szempontból. A katolikusok ugyan megnyugodtak, de most meg egy sor más csoport bírálja az amerikai céget, cenzúrát kiáltva. A Pepsi nem tehetett mást, mint az egyház után a petíciókat szerkesztőknek is bocsánatkérését tolmácsolta, mondván, a panaszokat továbbítják az illetékeseknek.

A filmet készítő philadelphiai Media Wave Video Productions YouTube csatornáján a film már nincs fenn, viszont egy videó van annak készítéséről.

Így készült a Pepsi verseny botrányfilmje