2011. január 17.

Egymilliárd dolláros befektetés a Grouponban

Legutóbb már 15 milliárd dollárra értékelték a közösségi vásárlással foglalkozó site-ot, amit számos szakértő lufinak tart.

Legutóbb már 15 milliárd dollárra értékelték a közösségi vásárlással foglalkozó site-ot, amit számos szakértő lufinak tart. Ezzel együtt a területben nagy potenciál van, melyet a cég most globális terjeszkedéssel lovagol meg.

Egyes szakértőknek már a dotkom lufi réme is felidéződött az utóbbi hetek internetes vállalatértékelési kapcsán. A Facebookot 50 milliárdra taksálta a cégbe 450 millió dollárt toló Goldman Sachs, ám még ennél is meglepőbb, hogy a közösségi vásárlást meglovagoló, mindössze 2008-ban indult Groupont legutóbb már lazán 15 milliárd dollárra értékelték.

A cég a napokban jelentett be, hogy 950 millió dollárt pumpolt bele egy befektetői kör. Az összegből a Groupon globális terjeszkedését, technológiai beruházásokat és likviditását kívánja biztosítani az elkövetkező időkben.

Bár a 15 milliárdos értékelés erősen lufiszagú, vagy a tőzsdére vitelt készítheti elő, azért bőven vannak érvek a közösségi vásárlással foglalkozó cég kezében. A Groupon rövid idő alatt 35 országban jelent meg, s 2009-ben még csak 30 piacon volt jelen, tavaly azonban már majdnem 600-on. Az előfizetők száma 2-ről 50 millióra nőtt. Ők a mintegy 58 ezer helyi céggel több mint 100 üzletet kötöttek, több mint 1,5 milliárd dollárt megtakarítva.

Az elemzők szerint az idei év a közösségi kereskedelem éve lesz, így a Google ajánlatát is visszautasítani képes Groupon óriásit nőhet 2011-ben. Nem mintha eddig gondjaik lettek volna, a Forbes magazin máris a valaha volt leggyosabban növő cégnek kiáltotta ki a site-ot.

Ami pedig a nemzetközi terjeszkedést illeti, az nem áll meg. A friss bejelentés szerint a Groupon Indiában, Izraelben és Dél-Afrikában indított helyi e-kereskedelmi platformot. Ezt akvizíciókon keresztül valósította meg a cég, azt azonban nem tudni, összesen mennyibe kerültek a most megszerzett oldalak.

 

A közösségi vásárlás témájában korábban megjelent, részletes elemzésünk ide kattintva olvasható el! Ebben bővebben szó esik a Groupon sikertörténetről, illetve a magyarországi piac várható fejleményeiről is.