2011. július 04.

Egymilliárd dollárt vár a tőzsdére meneteltől a Zynga

Azt már tudni lehetett, hogy a FarmVille-t is ránk szabadító cég a tőzsdére készül, július 1-jén aztán be is adták a kérelmet a tőzsdefelügyelethez.

Azt már tudni lehetett, hogy a FarmVille-t is ránk szabadító cég a tőzsdére készül, július 1-jén aztán be is adták a kérelmet a tőzsdefelügyelethez. Egymilliárd dollárt várnak első körben. Ellentétben a Grouponnal, a Zynga nem veszteséges.

2011. július 1-jén beadta a tőzsdére menetelhez szükséges dokumentumokat a Zynga, derül ki az amerikai tőzsdefelügyeletet ellátó SEC honlapjáról. A kérelemből kiderül, első körben 1 milliárd dollárt remélnek a lépéstől.

A cég nevéhez olyan online játékok fűződnek, mint a FarmVille, a CityVille, vagy a ZyngaPoker. A csatolt adatok szerint mostanra 166 országban játszanak a Zynga termékeivel, a napi aktív felhasználók száma pedig 60 millió. A userek minden másodpercben 38 ezer virtuális terméket hoznak létre. A 60 millió napi játékos egyébként összesen 2 milliárd percet tölt a Zynga játékaival egy átlagos napon.

2011 első negyedévében 235 millió dolláros bevételt ért el a Zynga, ami óriási növekedést jelent a 2010 ugyanezen időszakában mért 104 millióhoz képest. Az EBIDTA ez év első három hónapjában 112 millió volt, szamben a tavaly ilyenkori 94 millióval.

Egy hónappal ezelőtt a Groupon is beadta a tőzsdére meneteli kérelmet. Azokból a dokumentumokból a szép nagy számokon (felhasználók, dealek, partnerek) túl az is kiderült, hogy a cég nem nyereséges, így az amerikai üzleti sajtó eléggé megrángatta a céget, és sokan lufi riadót fújtak a közösségi vásárlás kapcsán.