2015. július 06.

Egyre elfogadottabb az online videó

A brit ügynökségek egyre több briefben találkoznak kifejezetten az online videóra vonatkozó kérésekkel, és hisznek is a hatékonyságában.

Az Egyesült Királyságban megkérdezett ügynökségek több mint felénél úgy vélekednek, hogy az online videóhirdetések legalább olyan hatékonyak vagy hatékonyabbak, mint a televíziós reklámok, kétharmaduk pedig arra számít, hogy a digitális büdzséken belül a mobilvideó részaránya növekedik majd a legnagyobb mértékben.

A felmérést a BrightRoll, a Yahoo programozott videó üzletága készítette 70 iparági szakértő megkérdezésével. Csupán 29 százalékuk mondta azt, hogy az online videó kevésbé hatékony a televíziónál, míg egynegyedük arról számolt be, hogy az online videó már a hozzájuk érkező ajánlatkéréseik többségében szerepelt tavaly. 2011-ben még csupán 4,5 százalékuk szembesült ilyen igényekkel.

A programozott videóvásárlás népszerűsége is nő: jelenleg a válaszadók 19 százaléka a büdzsé többségét így költi el, míg egy évvel korábban az arányuk csupán 9 százalék volt. A táblagépes videó önmagában is értelmezhetővé vált, a megkérdezettek 92 százaléka önálló elemként tervez vele.

A legfontosabb mutatószámok a befejezett megtekintés (31%) és a márkaérték emelkedése (28%), míg a CTR releváns maradt ugyan, de csupán az ügynökségek 8 százalékánál áll a fontossági lista élén. Az online videó legfontosabb észlelt előnyei a célozhatóság (a megkérdezettek 44%-a szerint), ezt követi az elérés (33%), majd a televízióhoz viszonyított ár és a reklámformátumok (10-10%).

(Forrás: WARC)