2011. április 15.

Egyszerre haldoklik és burjánzik a reklámpiac

″Alattunk változik a szakma″, jellemezte a mai helyzetet Mezriczky László, az MRSZ elnöke a Napi Gazdaság konferenciáján.

″Alattunk változik a szakma″, jellemezte a mai helyzetet Mezriczky László, az MRSZ elnöke a Napi Gazdaság konferenciáján. Hozzátette: mindez ellentétes érzéseket, percepciókat szül a szakmabeliekben. Miközben a gazdaság lassan mozdul, és a politikai környezet is tele van bizonytalansággal, azért vannak pozitív jelek. Az új médiakörnyezet, a tudatosabb fogyasztó számos kihívást, de korábban nem létezett lehetőségeket is kínál.
Mezriczky László

"Alattunk változik a szakma" - ez volt Mezriczky László, a Magyar Reklámszövetség elnökének alapvetése a Napi Gazdaság konferenciáján. Mint elmondta, ebben a helyzetben sok ellentétes percepció és érzés van jelen a szakmában, amitől egyszerre lehet olyan érzésünk, hogy a reklámpiac burjánzik és haldoklik. Ilyen körülmények között, mikor minden változik, elég nagy merészség jósolni.

Számos jól látható új jelenség van azonban. Ezek egyik legfontosabbika a fogyasztók öntudatra ébredése: számos olyan beszélgetést folytatnak, amelyekről a márkatulajdonosok nem tudnak, vagy ha tudnak is, nincs ráhatásuk. Ennek a mobileszközök terjedése és a közösségi terek tágulása ad lendületet.

Mostanra lassan általánossá válik a különböző technológiák valamilyen szintű használata. Ám a felhasználók nem csak ezekkel, hanem a reklámüzenetekkel is tudatosabban "bánnak". A fogyasztók ugyanis egyre gyanakvóbbak, ellenőrzik az üzenetek igazságtartalmát, és éppen emiatt egyre kevésbé befolyásolhatóak hagyományos reklámokkal a percepcióik, érzéseik. A reklámelkerülés egyébként is növekvő tendenciát mutat.

A fogyasztók óvatosságát nemcsak a vélemények, élmények megosztása és az így kialakuló kölcsönös, nyilvános tapasztalatcsere segíti, hanem a bizonytalan gazdasági-politikai környezet is ebbe az irányba hat. Miközben a fogyasztók óvatosak, közben igen dinamikusan változik a médiafogyasztói viselkedésük, s a szakma nem tehet mást, mint "lohol utánuk" - mondta el Mezriczky László.

A korábbi médiastruktúrák a régi formában biztosan nem működnek tovább, amihez a még mindig inkább csökkenő-stagnáló marketingbüdzsék is hozzájárulnak. Mindez az innováció, a kreativitás visszafogásához, a rutinszerű cselekvés felerősödéséhez vezetett az elmúlt években.

Ennek ellenére van remény, húzta alá a szakember. A céges eredmények azért már javulóban vannak, a gazdasági növekedés talán elindulhat lassan, s így tisztulhat a kép a piaccal kapcsolatban. Új fogyasztókat nemcsak a digitális média, hanem a "klasszikus" felületek is tudnak maguknak szerezni még: a tematikus és niche médiumoknak igazán jók e téren a lehetőségeik.

S bár az innováció nem tud teljesen kibontakozni, azért vannak újítások, és a határok feszegetése új lehetőségeket termet a fogyasztók megszólítására, bevonására. Sok "learning by doing" folyamat van jelenleg a piacon, amit segít az interaktivitásból eredő gyors visszacsatolási lehetőség is a médiatérben.

A szakember szerint fontos látni a mobil jövő fontosságát a táblagépekkel, a multimédia tartalommal, az okostelefonokkal, s ennek nyomán a disztribúció felértékelődésével. Ugyanakkor nemcsak e nagyon új közegekben vannak még kitörési pontok.

A szakma hajlamos például Budapestre szűkíteni az országot, holott a fogyasztók négyötöde vidéken él, és őket rengeteg helyi médiamárka éri el. Ráadásul a médiapiac bizonyos szempontból nagyobb, mint gondolnánk: a White Report szerint ma Magyarországon kb. 6900 médiamárka van a piacon - tudhattuk meg az MRSZ elnökétől.

Címkék: mrsz trend white report

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.