2012. szeptember 26.

Együttműködnének a hatóságokkal a kábelesek

A kábeltévések szerint sok a tévhit a fogyasztók körében a digitális átállással kapcsolatban.

A kábeltévések szerint sok a tévhit a fogyasztók körében a digitális átállással kapcsolatban.

Még mindig nagyon információhiányosak a fogyasztók a televíziós digitális átállást és ennek következményeit, illetve az esetleges teendőket illetően - hangzott el a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) tihanyi közgyűlésén. A kábelesek szempontjából főképp húsbavágóak az olyan tévhitek, mint hogy megszűnnének a hagyományos, azaz analóg kábelhálózatok.

"A kábelszövetség a piaci folyamatok mellett fontosnak tartja és támogatja a jogszabály által előírt digitális átállást is. Ugyanakkor a szolgáltatók aggodalommal tapasztalják: a lakosság jelentős része nincs tisztában azzal, hogy ez valójában a jelenleg egyszerű antennával, előfizetés nélkül fogható analóg földfelszíni tévés műsorszórás lekapcsolását jelenti. Ezt a bizonytalanságot kihasználva egyes üzletkötők több településen is megpróbálják a hagyományos analóg kábeltévés előfizetőket átcsábítani, elhitetve velük, hogy hamarosan mindenkinek kötelező lesz átállni digitális vételre, így az analóg szolgáltatást nyújtó jelenlegi kábeles szolgáltatója megszűnik. A szakmai szövetség hangsúlyozza: valójában egyetlen kábelszolgáltatónak sem kell beszüntetnie a működését a digitális átállásnak nevezett folyamat kapcsán" - olvasható a közleményben, amely szerint az is problematikus, hogy a szobaantennások zöme azt gondolja, hogy csak digitális földfelszínre "igazolhat át".

A kábelesek éppen emiatt "üdvözlik, hogy hosszas előkészítést követően a tervek szerint néhány hónapon belül megkezdődhet az analóg földfelszíni műsorsugárzás lekapcsolásával összefüggő lakossági kommunikáció." Ezzel összefüggésben az MKSZ együttműködést ajánlott a hatóságoknak "a minél eredményesebb technológiasemleges lakossági felvilágosítás érdekében."