2011. augusztus 22.

Elfordulunk a plázáktól

Egyre többen látogatnak különálló boltokat, ez azonban bizonyos mértékben kényszer is. A bevásárlóközpont a fiatalok, a magas státuszúak világa.

Egyre többen látogatnak különálló boltokat, ez azonban bizonyos mértékben kényszer is. A bevásárlóközpont a fiatalok, a magas státuszúak világa.

Többen látogatják, mint szeretik a különálló boltokat

"A különálló boltok egyben a legkedveltebbek és leglátogatottabbak: a lakosság 42 százaléka e bolttípust választja legtöbbször. A vásárlók egynegyede a városszéli bevásárlóközpontokat választja leggyakrabban, további egyhatoduk pedig belvárosi plázákba jár vásárolni. A tavalyi évhez képest megnőtt a különálló boltok kedveltsége és látogatottsága, míg a belvárosi plázáké csökkent" - mondja Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának menedzsere.

A kutatócég országos reprezentatív felmérést végzett, melynek keretében a bevásárlóközpontokat, plázákat, különálló boltokat és a városon belül kiépített bevásárló utcákat vizsgálták, látogatottság és kedveltség szempontjából. A bevásárlási helyek kedveltsége és látogatottsága többé-kevésbé együtt mozog, de az előző évhez képest a különálló boltok esetében jelentős változás tapasztalható. Az ide leggyakrabban betérők aránya lényegesen meghaladja az ezen üzleteket kedvelőkét. A tavalyi évhez hasonlóan a lakosság (jellemzően a férfiak) 16 százaléka eleve "vásárlás-ellenes".

Az egyes bolttípusok kedveltsége és látogatottsága, 2009-2011

Forrás: GfK Hungária, Bevásárlóközpontok 2011

 

Hedonisták, fiatalok, magas státuszúak járnak a bevásárlóközpontokba

A bevásárlóközpontok látogatásának gyakorisága az elmúlt évekhez képest nem változott jelentős mértékben. Gyakori, azaz legalább heti látogatónak minősül a megkérdezettek egyharmada és 31 százalék azoknak az aránya is, akik csupán 2-3 havonta vagy annál is ritkábban keresnek fel egy plázát.

A legtöbb bevásárlóközpontban a 15-34 évesek, a felsőfokú végzettségűek, magas jövedelműek, a társadalom felső 4 százalékát jelentő "felső plusz" és a 17 százalékot kitevő "hedonista fiatalok" vásárlói szegmense, illetve a belvárosi üzlettömörüléseket és a belvárosi plázákat kedvelők jártak a felmérést megelőző egy hónapban. A legkevesebb bevásárlóközpontot az idősebbek, a szerényebb jövedelműek, a kis településeken élők és a különálló boltokat preferálók keresték fel.

A második legkedveltebb bevásárlási helynek számító városszéli plázák elsősorban az aktívan dolgozók körében népszerűek, különösen a munka- és lakóhelyük között ingázóknál – nem véletlen, hogy például a Pest megyei lakosok körében ez a leglátogatottabb bevásárlási hely.

A belvárosi plázák elsősorban a fiatalabb korosztály tagjai ("hedonista fiatalok") körében népszerűek, akik a vásárlás mellett gyakran találkahelyként is használják e bevásárlóközpontokat, ahol egyben a szórakozási és étkezési lehetőségek is adottak.

Címkék: gfk

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.