2011. augusztus 22.

Elfordulunk a plázáktól

Egyre többen látogatnak különálló boltokat, ez azonban bizonyos mértékben kényszer is. A bevásárlóközpont a fiatalok, a magas státuszúak világa.

Egyre többen látogatnak különálló boltokat, ez azonban bizonyos mértékben kényszer is. A bevásárlóközpont a fiatalok, a magas státuszúak világa.

Többen látogatják, mint szeretik a különálló boltokat

"A különálló boltok egyben a legkedveltebbek és leglátogatottabbak: a lakosság 42 százaléka e bolttípust választja legtöbbször. A vásárlók egynegyede a városszéli bevásárlóközpontokat választja leggyakrabban, további egyhatoduk pedig belvárosi plázákba jár vásárolni. A tavalyi évhez képest megnőtt a különálló boltok kedveltsége és látogatottsága, míg a belvárosi plázáké csökkent" - mondja Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának menedzsere.

A kutatócég országos reprezentatív felmérést végzett, melynek keretében a bevásárlóközpontokat, plázákat, különálló boltokat és a városon belül kiépített bevásárló utcákat vizsgálták, látogatottság és kedveltség szempontjából. A bevásárlási helyek kedveltsége és látogatottsága többé-kevésbé együtt mozog, de az előző évhez képest a különálló boltok esetében jelentős változás tapasztalható. Az ide leggyakrabban betérők aránya lényegesen meghaladja az ezen üzleteket kedvelőkét. A tavalyi évhez hasonlóan a lakosság (jellemzően a férfiak) 16 százaléka eleve "vásárlás-ellenes".

Az egyes bolttípusok kedveltsége és látogatottsága, 2009-2011

Forrás: GfK Hungária, Bevásárlóközpontok 2011

 

Hedonisták, fiatalok, magas státuszúak járnak a bevásárlóközpontokba

A bevásárlóközpontok látogatásának gyakorisága az elmúlt évekhez képest nem változott jelentős mértékben. Gyakori, azaz legalább heti látogatónak minősül a megkérdezettek egyharmada és 31 százalék azoknak az aránya is, akik csupán 2-3 havonta vagy annál is ritkábban keresnek fel egy plázát.

A legtöbb bevásárlóközpontban a 15-34 évesek, a felsőfokú végzettségűek, magas jövedelműek, a társadalom felső 4 százalékát jelentő "felső plusz" és a 17 százalékot kitevő "hedonista fiatalok" vásárlói szegmense, illetve a belvárosi üzlettömörüléseket és a belvárosi plázákat kedvelők jártak a felmérést megelőző egy hónapban. A legkevesebb bevásárlóközpontot az idősebbek, a szerényebb jövedelműek, a kis településeken élők és a különálló boltokat preferálók keresték fel.

A második legkedveltebb bevásárlási helynek számító városszéli plázák elsősorban az aktívan dolgozók körében népszerűek, különösen a munka- és lakóhelyük között ingázóknál – nem véletlen, hogy például a Pest megyei lakosok körében ez a leglátogatottabb bevásárlási hely.

A belvárosi plázák elsősorban a fiatalabb korosztály tagjai ("hedonista fiatalok") körében népszerűek, akik a vásárlás mellett gyakran találkahelyként is használják e bevásárlóközpontokat, ahol egyben a szórakozási és étkezési lehetőségek is adottak.

Címkék: gfk