2017. november 21.

„Eljött a bankok ideje”

Az ország legisemertebb fintech inkubátorának, a BnL Start Partnersnek vezetőjét kérdezte a Digital Hungary.

„A fizetési rendszerek, azaz a payment örök téma, még mindig, pedig azt gondolnád, ott már nem lehet újítani, mégis.” - válaszolta a Digital Hungary kérdésére Bálint Viktor a közelmúltban.

Az interjú során olyan olyan témákat feszegetnek, mint a PSD2 szabályozás, a regtech (regular technology) vagy az insurtech.

„A fő kérdés, hogy hogyan tudsz személyre szabott, prediktív, valódi értékkel bíró tanácsadást, ügyintézést adni az ügyfeleknek úgy, hogy ahhoz nem kell biztosítási ügynök, vagy privát bankár. Hogyan tudsz intelligens chatbotot építeni? Vagy hogyan működhet, mitől lesz jó egy hanggal vezérelt banki szolgáltatás? Hogyan tudsz (akár teljesen, vagy csak részben) automatizálni, robotizálni egy befektetési, vagyonkezelési szolgáltatást?” - válaszolta Bálint az újságíró jövőt firtató kérdésére.

A szakember szerint mindenki a legegyszerűbb, leggyorsabb, seamless fizetési módszert keresi. „Omnichannel folyamatok épültek ki: elkezded a mobilon, de a laptopon ugyanott tudod folytatni a vásárlást. Azután jöhet az egy gombos fizetés, mint az Amazonnál már ezt évek óta látjuk.” - tette hozzá.

Végezetül elmondta, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatban nem mer messzemenő következtetéseket levonni: „Itt most hitvilágbéli, spekulatív jellemzőket érzek az árfolyam emelkedése mögött. Persze ezzel önmagában nincs baj, számtalan ilyet láttunk már, ez hiteles is lehet. A mögöttes koncepció, a blockchain logika pedig izgalmas. De nekem mindig nyugtalanítóak az olyan történetek, ahol ilyen mértékű rally látszódik, ilyen rövid idő alatt. De lehet, hogy csak azért, mert nem vásároltam be időben?”