2012. szeptember 19.

Elkészült a MAKSZ beszerzői oldallal közös tenderútmutatója

Az első verziót 2010 végén adták ki, majd idén májusban írt alá az ügynökségi és a beszerzői oldal együttműködési megállapodást.

Az első verziót 2010 végén adták ki, majd idén májusban írt alá az ügynökségi és a beszerzői oldal együttműködési megállapodást.

Megszületett a MAKSZ kezdeményezésének Beszerzési Vezetők Klubja (BVK) által is támogatott eredménye, a Részvételi és Eljárási Útmutató továbbfejlesztett, a megbízói oldal tenderezési eljárásaihoz illeszkedő változata. Az első verziót 2010. november 1-jén adták ki, majd idén májusban a beszerzői oldallal kötött együttműködési megállapodás keretében döntöttek az átdolgozásról.

"Az első megbeszélés során nagyjából rájöttünk, hogy hasonló dolgokat mondunk, de egészen más kontextusban és folyamat szerint látják a beszerzők a tendereket. Innentől alakult ki az új ajánlás formája, mely már az ismert RFI, RFP és RFQ rendszerre épült, tulajdonképpen ebbe a folyamatba ágyaztuk bele a konkrét ajánlásokat" - mondta el Aczél László, a MAKSZ elnöke, aki szerint az együttműködés nagy hozadéka, hogy a két fél megismerte egymás nyelvezetét.

"A beszerzési folyamatok generális javítása, e szakmát övező vegyes kép tisztábbá tétele, s a beszerzés elismertségének növelése az elmúlt tíz évben is elkötelezett célunk volt. Az idevonatkozó etikai kódexünk kiadása, a 2 éve a Corvinus Egyetem és az MLBKT együttműködésében beindított egyetemi posztgraduális beszerzési képzésünk, illetve tréningek hosszú sora mellett, mostantól még konkrétabb területeken, bizonyos szakmák értékesítési-beszerzési folyamatainak javításában is együtt kívánunk működni az arra nyitott szakmai szervezetekkel, elsősorban közös ajánlások kiadásával, közös vitafórumok megszervezésével. Ennek egyik első és jó példája a MAKSZ-szal való együttműködés" - tette hozzá Gábor Zsolt, a BVK elnökségi tagja.

Az ajánlás a jelen formájában megkülönbözteti az ATL, BTL, online és médiatendereket. A versenytárgyalási folyamatot három nagy részre osztja: 1. az információkérés, 2. az ajánlatkérés és 3. a végső egyeztetés szakasza. Újdonság, hogy ezek a szakaszok illeszkednek a beszerzési folyamatok menetéhez, tehát figyelembe veszik a megbízói oldal igényeit és munkafolyamatait. A "tender tisztasági csomagot" a tervek szerint a MAKSZ és a BVK a jövőben félévente felülvizsgálja, és amennyiben a piaci trendek vagy a tender tapasztalatok miatt szükséges, módosítják.

 

A tenderútmutató elérhető alább kapcsolt dokumentumként.

Kapcsolódó dokumentumok

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.