2014. június 02.

Elutasítja a reklámadó ötletét a szakma

A szakmai szervezetek közös állásfoglalást adtak ki. A hétfőn benyújtott tervezet tartalma mellett az egyeztetés elmaradásával sem értenek egyet.

A szakmai szervezetek közös állásfoglalást adtak ki. A hétfőn benyújtott tervezet tartalma mellett az egyeztetés elmaradásával sem értenek egyet.

A szakmai szövetségek egyöntetűen elutasítják az iparági párbeszéd nélkül benyújtott reklámadóra vonatkozó törvénytervezet tartalmát - olvasható az MRSZ által kiadott közleményben, amelyet a Reklámszövetség mellett a DIMSZ, a HEROE, az IAB Hungary, a MEME, az MLE, az MMSZ, a MAKSZ, az MTE, a POPAI, a PPT, a RAME, az IAA Magyar Tagozata és a Repropress jegyez.

Miután az MRSZ koordinálása mellett a kommunikációs iparág egyszer már tárgyalt az adóról, és az lekerült a napirendről, "meglepetésként érte az iparágat és annak meghatározó szakmai szervezeteit, hogy az elmúlt napokban a sajtó tényként kezelte a reklámadót tartalmazó törvénytervezet újbóli felvetését, majd ez az Országgyűlés honlapján a mai napon meg is jelent, lévén az iparágat erről a kormányzat semmilyen módon nem értesítette."

Mint írják, a tervezet a tavalyi javaslatnál súlyosabb terheket róna a hazai médiacégekre. "További versenyhátrányt jelent a kivetendő adó a magyar kommunikációs iparág számára az olyan globális szereplőkkel (pl. Google, Facebook) szemben, akik a magyar reklámpiaci bevételek jelentős részét képviselik." Felhívják a figyelmet: az adó miatt nő a médiavállalkozások költsége, amit szinte lehetetlen kigazdálkodni a jelen piaci viszonyok között. Nemcsak a magyar nyelvű tartalom mennyisége és minősége eshet vissza vissza, hanem munkahelyek is megszűnhetnek, főleg, ha a vállalkozások átteszik a székhelyüket külföldre. Ahogyan az előző körben, most is a televíziós szektor lenne az adó legnagyobb vesztese, viszont az adó káros hatásai nemcsak őket és nem csupán a médiacégeket érintenék, hanem a hirdetőket és az ügynökségeket is.

"A Magyar Reklámszövetség tavalyi kutatása kimutatta, hogy minden reklámra költött 10 forint 47 forintttal járul hozzá a nemzetgazdaság növekedéséhez. A kommunikációs iparág a nemzetgazdaság motorja, ilyen módon a tervezett adóból remélt költségvetési bevétel eltörpül azon káros hatásokhoz képest, amely az iparág szűküléséből, ilyen módon az innováció csökkenéséből, a munkahelyek elvesztéséből és a fogyasztás csökkenéséből érintheti a költségvetést. Az iparági szervezetek a fentiek alapján ezúton is arra kérik a Kormányt, hogy vizsgálja felül a reklámadó bevezetésére vonatkozó javaslatot, illetve tartsa fent az iparággal azt a párbeszédet, amely hozzájárul ahhoz, hogy a kommunikációs szektor továbbra is betölthesse a magyar gazdaság növekedésében játszott fontos szerepét" - olvasható a közleményben.