2011. május 25.

Elvérzett a FüHü

Nem kellett a médiatulajdonosoknak az MTI versenytársaként indult független hírügynökségi szolgáltatás, így a tulajdonosok megszüntetik.

Nem kellett a médiatulajdonosoknak az MTI versenytársaként indult független hírügynökségi szolgáltatás, így a tulajdonosok megszüntetik. Közlésük szerint a megrendelőktől származó bevételek a hírgyártási költségeknek alig 15 százalékát fedezték. Ez azt jelenti, hogy a közben - némi késéssel - ingyenessé vált MTI ismét egyedül van a piacon.

Nem mutatkozott elegendő igény a független hírszolgáltatás iránt, így pénzügyileg fenntarthatatlanná vált a Független Hírügynökség (FüHü). Emiatt a tulajdonosok a cég megszüntetését kezdeményezték.

A hírügynökség az elmúlt időszakban napi 150-200 hírt, illetve hanganyagokat készített, ám az ebből származó bevétele nem érte el a tartalomgyártási költségek 15 százalékát sem. Úgy tudjuk, amikor Braun Róberték megvették a céget, 20 millió forint körüli havi veszteséget termelt, ezt átszervezéssel, racionalizálással 10 millió körülre tornázták le.

"A megbeszéléseken részt vevő médiavállalatok úgy döntöttek, a közös és önálló, független hírszolgáltatás költségeinek fedezését, együttműködésre épülő modell kidolgozását nem vállalják" - olvasható a közleményben. E modellben a médiavállalatok előfizetés ellenében teljes ellenőrzést, irányítási jogokat és pénzügyi betekintést kaphattak volna.

A FüHü-t 2004-ben alapították magánszemélyek, kifejezetten a kisebb hírigényű médiumokra szabva. Akkor a megrendelők közé tartozott az RTL Klub és a Sláger Rádió is. 2011 januárjában bejelentették: a Braun Róbert és Iglódi Csaba tulajdonolta B&P Braun & Partners vette meg a hírügynökséget. A cég élére Breitner Miklós került ügyvezetőként, míg Szörényi Péter lett a főszerkesztő.

A FüHü korábban többször jelezte, hogy az MTI ingyenessé válás sérti a versenyt és az információs szabadságot. Bár a közmédiás hírgyár nem vált ingyenessé az eredetileg tervezett április eleji határidőre, mostanra viszont már igen.