2018. február 06.

Ember és gép egysége

A világon elsőként egy Ford autógyár szerelőszalagján áll munkába a ″Vasember″.

A testen viselhető külső váz segítségével a felhasználók könnyebben mozgathatnak nehéz tárgyakat. Most pedig – a világon először – ez az eszköz egy autógyár szerelőszalagja mellett is megjelenik.

A futurista öltözék kicsit arra emlékeztet, amikor Tony Shark szuperhőssé változik – csakhogy a Ford üzemében nem a Vasember áll a szalag mellett, hanem olyan emberek, akiknek hasznos, ha munka közben egy eszköz megtámasztja a vállukat és a hátukat, áthelyezve a terhelést a csípőjükre, ezzel is csökkentve a munkából eredő sérülések esélyét.

A Ford szerelőszalagja

"A szerelőszalag mellett nagyon fontos a tapasztalat és a szakértelem, de ez a munka fizikailag is megterhelő. Ez a testen viselhető külső váz kicsit tényleg olyan, mint egy sci-fi film díszlete, de a segítségével munkatársaink sokkal könnyebben tudják elvégezni a fárasztó feladatokat is" - nyilatkozta Dale Wishnousky, a Ford Európa gyártásért felelős alelnöke.

Bár más autógyárakban is kísérleteztek már a testen viselhető külső vázakkal, a Ford Valencia üzeme – ahol a Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX és Transit Connect modellek készülnek – az első, ahol ezt a technológiát teljesen beillesztették a gyártási folyamatba.

A szerelőszalagnál dolgozók egy titánból és karbonszálas anyagból készült vázat használnak a három kilogrammnál nehezebb elemek felemeléséhez, mozgatásához vagy szállításához. Az eszköz védelmet és segítséget nyújt a kifáradás és a sérülések ellen a gyakran ismételt mozdulatsoroknál, amelyek erősebben igénybe veszik a testet.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2 napja

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.