Az európai-közel-keleti-afrikai (EMEA) régió marketingeseinek túlnyomó többsége, 91 százaléka a mobilra szánt költségvetése emelkedésével számol az elkövetkezendő 12 hónap során. 45 százalékuk egynegyednél is magasabb növekedést vár.

A Mobile Marketing Association regionális jelentésének elkészítéséhez a térség 42 országának 378 szakemberét kérdezték meg. A költési előrejelzések mellett a legfontosabb trendek és a legjelentősebb akadályok is érdekelték a szervezetet.

A válaszadók közel kétharmada egyelőre a büdzséje kevesebb mint 10 százalékát fordítja mobilmarketingre. 28 százalékuk 11-25% között, további 10 százalékuk pedig 26% felett költ ezen a csatornán. A két legnagyobb arányban használni tervezett új megoldás a mobil videó és a helyalapú adat volt, ezekkel a megkérdezettek kétharmada, illetve bő fele tervez a közeljövőben. Ötéves időtávon a mobil pénztárca, a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság előretörésére számít a válaszadók legalább fele. A mobilkampányokkal párhuzamosan leggyakrabban a közösségi médiát választják a hirdetők: a Facebookot 97, a YouTube-ot 75, az Instagramot 70, a Twittert pedig 68 százalékos arányban.

Ami a legjelentősebb fogyasztói trendeket illeti, a többképernyős tartalomfogyasztást (74%), a mobilfizetést (50%) és a mobil videófogyasztást (50%) említették a legtöbben.

A marketingesek szerint a mobil területén a telekommunikáció, utazás, ital, kiskereskedelem és pénzügy szektorok a leginnovatívabbak.

A növekedés útjában álló legfőbb akadályok az EMEA szakemberei szerint a fogyasztók adatvédelmi aggályai (36%), a nem konzisztens mérések (34%) és a szakértelem hiánya (28%).

David Tiltman, a felmérés partnereként szereplő Warc tartalomért felelős vezetője az eredmények alapján megállapította:

A hirdetők megteszik a szükséges befektetéseket, hogy kihasználhassák a mobilban rejlő potenciált.

Forrás: Warc: EMEA mobile budgets are on the up