2012. július 18.

Est Media: adásvétel helyett meghosszabbított hitelek

Eredménytelenül zárult a Sziget Kft.-ben meglévő 49 százalékos üzletrész értékesítése, emiatt az Est Media meghosszabbította kölcsönszerződéseit.

Eredménytelenül zárult a Sziget Kft.-ben meglévő 49 százalékos üzletrész értékesítése, emiatt az Est Media meghosszabbította kölcsönszerződéseit.

Eredménytelenül zárult az Est Media kizárólagos tulajdonában álló EMG Médiacsoport (EMG) Sziget Kft.-ben meglévő 49 százalékos üzletrészének értékesítése, emiatt a cég meghosszabbította a Wallis Asset Management Zrt.-vel kötött 300 millió forintos, illetve az EMG-t finanszírozó UniCredit Bank Hungary Zrt.-vel kötött 350 millió forintos kölcsönszerződést - írja az MTI. Erről szól az a bejelentés, amelyet megelőzően a társaság a papírjai kereskedésének felfüggesztését kérte.

A hitel új lejárata mindkét esetben augusztus 6. lett. Ezzel egyidejűleg, szintén augusztus 6-ig meghosszabbították az EMG által a Volt Invest Kft. részére július 16-ig teljesítendő, még a Sziget felvásárlási folyamatának egy korábbi szakaszából eredő, 155 millió forint tőkeösszegű vételárrész esedékességét. A BÉT honlapján megjelent közlemény szerint a hitelek fizetési határideje legkésőbb augusztus 31-ig meghosszabbodhat.

Az EMG hétfőn üzletrész-adásvételi és vételi jogot alapító szerződést írt alá a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. kisebbségi tulajdonosaival, a Szigerta Invest Kft.-vel, és a Volt Invest Kft.-vel. Eszerint a két cég 677 millió forintért megvásárolja az EMG 49 százalékos részesedését a Szigetben. A vételár megfizetésének határideje augusztus 6., de ez a határidő is meghosszabbodhat, legkésőbb augusztus 31-ig.

Az Est Media szerint erre a konstrukcióra azért volt szükség, mert a magyar hitelpiac szűkössége miatt az Est Mediának nem volt lehetősége refinanszírozási hitel felvételére. Meglátásuk szerint ez a megoldás nyitva hagyja a cég számára a refinanszírozás lehetőségét, és ezzel a Sziget 49 százalékos részesedésének megőrzését mindaddig – legkésőbb 2012. augusztus 31-ig -, amíg a Szigerta Invest Kft. és a Volt Invest Kft. nem teljesíti a vételárat. Hozzáteszik: biztosítja azt is, hogy refinanszírozás hiányában a Szigerta Invest Kft. és a Volt Invest Kft. teljesítésével a 49 százalékos részesedés nem kerül külső kézbe, tehát a cég működése és folyamatai az eddigiek szerint mehetnek tovább.Emellett nyitva marad a lehetőség a 49% visszaszerzésére és az Est Media 2 százalékos üzletrészének megtartására.