Sok európai nyitott arra, hogy megossza autóját, otthonát, telefonját – sőt még a kutyáját is. Ez olvasható a tízezer ember megkérdezésével végzett kutatásó eredményeinek összegzőjében.

A felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka megosztaná az autóját, ha fizetnének érte; 44 százalékuk az otthonával, 31 százalékuk a mobiltelefonjával, sőt 17 százalékuk még akár a kutyáját is közös használatba venné. A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 76 százaléka szívesen használna telekocsi-szolgáltatásokat, 73 százalékukat pedig a parkolóhely-megosztás, illetve 72 százalékukat az autómegosztás is érdekelné.

A cég közleménye emlékeztet: új megoldásai, például a FordPass révén a Ford is kínál megosztási szolgáltatásokat, mivel a márka határozott célja, hogy autóipari és mobilitási vállalattá fejlődjön.

A 10 ezer francia, német, olasz, spanyol és brit válaszadó 55 százaléka szívesen megosztaná autóját pénzért; 44 százalékuk ugyanezt az otthonával, 33 százalékuk pedig a mobiltelefonjával is megtenné – sőt az emberek 17 százaléka akár még a kutyáját is megosztaná. A megkérdezettek többsége másoknak is megengedné, hogy vezessék az autóját (78 százalék) vagy csomagokat szállítsanak vele (78 százalék), és túlnyomó többségüket kifejezetten érdeklik a környezetükben elérhető megosztási szolgáltatások. 76 százalékuk szívesen használna telekocsi-szolgáltatásokat, 73 százalékukat pedig a parkolóhely-megosztás, illetve 72 százalékukat az autómegosztás is érdekelné.

Az autóktól kezdve a zenén át egészen a nyaralásokig az emberek egyre több területen készek elfogadni a megosztást és az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat. Okostelefonunk segítségével gyorsan és könnyen kölcsönkérhetjük valaki más dizájner-cipőjét, fűnyíróját, vagy megszervezhetjük, hogy mi sétáltatjuk meg a kutyáját - idézik Will Farrellyt, a Ford Intelligens Mobilitás felhasználói élményért felelős fejlesztőjét. Szerinte a mobilitás szerves részévé váló megosztás (legyen szó akár autómegosztásról, telekocsiról, csomagszállításról vagy bármi másról) rugalmas megoldást kínál, méghozzá sokkal takarékosabb formában, ráadásul a közlekedés zsúfoltságát is csökkenti.

A megosztási üzletág évente több mint 13 milliárd eurós forgalmat generál világszerte, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2025-re akár a 293 milliárd eurót is elérheti, amelyből az autómegosztás forgalma 23 százalékot tehet ki.

A Ford jelenleg is dolgozik az új lehetőségek kiaknázásán is a Ford Intelligens Mobilitás terv alapján, aminek célja, hogy piacvezetővé tegye a vállalatot a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan működő autók, a vásárlói élmény és az adatfeldolgozás területén. A FordPass, a vállalat új felhasználói élmény platformja idén jelenik meg Európában. A FordPass új partnerei közé tartozik majd a BP, valamint a Mobile City piacvezető parkolásidíj-fizető vállalat. A FordPass platformban a Ford Germany által kínált Ford CarSharing program is megjelenik, amit a számos partnert összefogó Flinkster Carsharing autómegosztó vállalat működtet.

A felmérés eredménye szerint a spanyolok hajlanak leginkább arra, hogy pénzért cserébe megosszák autójukat (61 százalék). Utánuk az olaszok következnek a sorban (58 százalék), majd a franciák (56 százalék), a britek (50 százalék) és a németek (48 százalék). A franciák 87 százaléka érez kedvet ahhoz, hogy utasokat vegyen fel autójába, míg az olaszoknál ez az arány 86 százalék, a németeknél 82 százalék, a spanyoloknál 80 százalék, a briteknél pedig 58 százalék.

A megosztást leginkább a fiatalok és a férfiak találják jó megoldásnak: a férfiak 61 százaléka kész arra, hogy járművével részese legyen egy autómegosztó szolgáltatásnak, míg a nőknél ez arány 49 százalék. Ugyanakkor a 25-34 éves korosztályban a férfiak és a nők 68 százaléka nyitott erre az ötletre.