2013. augusztus 29.

Európa húzza vissza a globális tévéreklám piacot

A recesszió ismét lecsap bizonyos piacokra, így visszafogottabb lehet a bővülés idén. Persze tavaly volt amerikai elnökválasztás és olimpia is.

A recesszió ismét lecsap bizonyos piacokra, így visszafogottabb lehet a bővülés idén. Persze tavaly volt amerikai elnökválasztás és olimpia is.

A tévés reklámpiac globális szinten egészen jól magához térhetne - ha nem húzná vissza Európa. Körülbelül így foglalhatóak össze a Digital TV Research kutatás eredményei egy mondatban. 2018-ben az 55 vizsgált országban 219 milliárd dollárt tehet ki a tévés költés, ami 32 százalékkal magasabb a tavalyi értéknél.

Ha nem szaladunk ennyire előre, már borúsabb a kép, bár a növekedés azért adott. Tavaly 4,4 százalékkal bővült a tévés reklámpiac, amely így elérte a 167 milliárd dollárt, idén viszont a cég becslése szerint a növekedés 2,8 százalékos lesz csak.

A csökkenő ütem részben bizonyos európai piacok gyengélkedésének tudható be, részben pedig az amerikai elnökválasztás, az olimpia és a foci-Eb együttes hatásának, ami 2012-ben "egyszeri hatásként" növelte a költést, és a 2016-os évet is megdobja majd.

Miközben a tévés piac még egészen jól megúszta a válságot, nem egyértelműek a trendek. 2009 egészen szörnyű év volt, 2010-ben javulás mutatkozott, sok piac 2011-ben újra visszaesett, 2012-ben megint javulást érzékelhettek bizonyos országok, idén viszont ismét lesznek csökkenések - olvasható a kutatás összefoglalójában.

A feltörekvő piacokra azonban lehet számítani: 2008-hoz viszonyítva 2018-ban kétszer annyi pénz jut a várakozások szerint televíziós reklámra a brazil piacon, amely ráadásul foci világbajnokságot és olimpiát is rendez. Argentinában és néhány más latin-amerikai piacon inkább az infláció dobja meg a számokat, s kevésbé a pörgő gazdaság.

Európa nemcsak a gazdasági helyzet miatt nem számíthat jelentős bővülésre, hanem amiatt is, hogy a piac érettsége máshol tart. Így 2008-hoz képest 2018-ban csak 18 százalékkal jut több pénz tévéreklámra a kontinens nyugati felén. Ennél számunkra még szomorúbb, hogy régiónk - az egy szem orosz piacot leszámítva - 2018-ban kisebb tévés bevételre számíthat, mint az utolsó "békeévben".