2014. szeptember 16.

Európában terjeszkedik a Netflix

A francia piacralépést továbbiak követhetik a kontinensen; az OTT-üzlet idén elérheti a 4,6 milliárd dollárt.

A francia piacralépést továbbiak követhetik a kontinensen; az OTT-üzlet idén elérheti a 4,6 milliárd dollárt.

Az amerikai bázisú OTT-szolgáltató piacra lépésére már készültek a versenytársak: a Canal Plus saját streaming szolgáltatást indított, a Numericable kábelszolgáltató pedig több száz sorozathoz kínál ingyenes hozzáférést előfizetői számára. A televíziós piacot vezető telko-cégek ugyanakkor egyelőre nem engedik a Netflixet a set-top boxaikra, bár a Bouygues Telecom novembertől változtathat ezen. Mivel a franciák többsége még nem szokott hozzá, hogy számítógép képernyőjén nézzen tévét, ez komoly kihívást jelenthet a Netflixnek.

A bostoni Strategy Analytics elemzése szerint az európai OTT videópiac idén 44 százalékkal bővülhet, míg az előfizetéses VOD (SVOD – subscription video on demand) megduplázódhat Nyugat-Európában, elsősorban a Netflix belépése nyomán. A reklámfinanszírozott videó szegmens növekedése szerényebb, 32% körüli lehet.

A versenytársak és a Strategy Analytics szerint is kulcskérdés lesz, milyen tartalmat tud majd kínálni a Netflix. A cég CEO-ja, Reed Hastings azt várja, hogy a következő 2-5 évben a háztartások 10 százaléka az előfizetőjükké válik, az első év azonban a márkaépítésé, a jó hírnév megalapozásáé.

Frissítés

Az MTI arról is beszámol, hogy a mai napon Németországban is elindult a szolgáltatás. Az országban az előfizetéses alapon működő online filmkölcsönzés piacán a Netflix az ötödik szereplő. A piacvezető nagyjából 40 százalékos részaránnyal a ProSiebenSat1 televíziós konszern Maxdome nevű szolgáltatása, mellette a Sky előfizetéses televíziót üzemeltető cég Snap nevű szolgáltatása, a francia Vivendi médiacsoport Watchever nevű szolgáltatása és az Amazon.com online áruház Prime Instant Video nevű szolgáltatása működik. Az új szereplő megjelenése előtti napokban több versenytárs csökkentette árait.

(Forrás: WARC)