2012. június 01.

Európárti a nép

Az eurózóna nehézségei, a görögök kiválásának esetleges negatív következményei ellenére is többségben vannak az euró megtartása mellett érvelők.

Az eurózóna nehézségei, a görögök kiválásának esetleges negatív következményei ellenére is többségben vannak az euró megtartása mellett érvelők - derül ki egy május második felében készített nemzetközi felmérésből.

A kutatásba bevont öt európai állam (Görögország, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) lakosságának 55 százaléka helyeselné, ha lenne népszavazás a jelenleg használt közös valuta jövőbeni sorsáról, de az erről szavazni kívánók többsége (62 százaléka) megtartaná az eurót – ezek a legfontosabb megállapításai annak a felmérésnek, amely az említett országokat reprezentáló 1000-1000 fős mintákon ez év május 15-23 között készített az Ipsos.

A közös európai pénznem jövőjéről szóló referendumot leginkább a németek támogatnák – 62 százalékuk úgy érzi, szükség lenne megkérdezni a választókat arról, hogy maradjon-e az euró vagy sem. A spanyolok, a görögök és az olaszok többsége (55-54-52%-a) is fontosnak tartaná a népszavazás kiírását. A franciák a leginkább megosztottak ebben a kérdésben, 49 százalékuk helyeselne egy olyan voksolást, ahol az euró sorsa a tét.

Az említett országok választóinak többsége határozott álláspontot képvisel az euróval kapcsolatban, viszonylag kevesen, 13 százaléknyian bizonytalanok csak abban, hogy miként voksolnának. A görögök többsége a jelenlegi status quo megőrzését szeretné, leginkább ők tartanának ki a közös fizetőeszköz mellet: a biztosan választók 78 százaléka az euró megmaradására voksolna, 22 százaléknyian a drachmát hoznák vissza. Ugyancsak nagy mértékben elkötelezettek a franciák – 72 százalékuk nem változtatna pénznemet. A spanyolokban már több kétely fogalmazódik meg, 63 százalékuk áll ki az euró mellett. A németek és az olaszok körében még több ellenérzés fogalmazódik meg a közös európai pénzzel kapcsolatban, de a többség (57-57 százalék) náluk is megőrizné az eurót. Ugyanakkor figyelemreméltó, hogy ebben a két országban elég sokan, 43 százaléknyian búcsút vennének az eurótól.