2012. június 01.

Európárti a nép

Az eurózóna nehézségei, a görögök kiválásának esetleges negatív következményei ellenére is többségben vannak az euró megtartása mellett érvelők.

Az eurózóna nehézségei, a görögök kiválásának esetleges negatív következményei ellenére is többségben vannak az euró megtartása mellett érvelők - derül ki egy május második felében készített nemzetközi felmérésből.

A kutatásba bevont öt európai állam (Görögország, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) lakosságának 55 százaléka helyeselné, ha lenne népszavazás a jelenleg használt közös valuta jövőbeni sorsáról, de az erről szavazni kívánók többsége (62 százaléka) megtartaná az eurót – ezek a legfontosabb megállapításai annak a felmérésnek, amely az említett országokat reprezentáló 1000-1000 fős mintákon ez év május 15-23 között készített az Ipsos.

A közös európai pénznem jövőjéről szóló referendumot leginkább a németek támogatnák – 62 százalékuk úgy érzi, szükség lenne megkérdezni a választókat arról, hogy maradjon-e az euró vagy sem. A spanyolok, a görögök és az olaszok többsége (55-54-52%-a) is fontosnak tartaná a népszavazás kiírását. A franciák a leginkább megosztottak ebben a kérdésben, 49 százalékuk helyeselne egy olyan voksolást, ahol az euró sorsa a tét.

Az említett országok választóinak többsége határozott álláspontot képvisel az euróval kapcsolatban, viszonylag kevesen, 13 százaléknyian bizonytalanok csak abban, hogy miként voksolnának. A görögök többsége a jelenlegi status quo megőrzését szeretné, leginkább ők tartanának ki a közös fizetőeszköz mellet: a biztosan választók 78 százaléka az euró megmaradására voksolna, 22 százaléknyian a drachmát hoznák vissza. Ugyancsak nagy mértékben elkötelezettek a franciák – 72 százalékuk nem változtatna pénznemet. A spanyolokban már több kétely fogalmazódik meg, 63 százalékuk áll ki az euró mellett. A németek és az olaszok körében még több ellenérzés fogalmazódik meg a közös európai pénzzel kapcsolatban, de a többség (57-57 százalék) náluk is megőrizné az eurót. Ugyanakkor figyelemreméltó, hogy ebben a két országban elég sokan, 43 százaléknyian búcsút vennének az eurótól.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

22 órája

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.