2013. szeptember 20.

Ezek a legszerethetőbb márkák

A Magyarország Legszerethetőbb Márkája 2012 kutatás üzenete, hogy érdemes márkaépítéssel foglalkozni.

A Magyarország Legszerethetőbb Márkája 2012 kutatás üzenete, hogy érdemes márkaépítéssel foglalkozni, mert a fogyasztók tudatában megmarad a következetes építkezés lenyomata. A győztes a Pöttyös lett.

Márkák rangsorolásával kapcsolatos kutatás eredményeit publikálta a Millward Brown. A Magyarország Legszerethetőbb Márkája 2012 kutatás a hazai leánycég kezdeményezése volt. A felmérés üzenete az, hogy érdemes márkaépítéssel foglalkozni, mert a fogyasztók tudatában megmarad a következetes építkezés lenyomata.

A felmérés különlegessége, hogy különböző kategóriákban szereplő márkákat – szám szerint közel hetvenet – hasonlított össze, hozott közös nevezőre. A TGI rangsoraiból, nemzetközi márkaerő-kutatásokból és reklámköltési rangsorokból összeállított márkalistát az ún. Noé-teszttel tették összemérhetővé: a megkérdezetteknek arról kellett nyilatkozniuk, mely márkákat vinnék magukkal egy távoli országba, és melyeket hagynák inkább itthon. Az erre adott válaszokból született egy standardizált mutatószám, és a márkák sorrendje.

A tízes toplista a következő:

  1. Pöttyös
  2. Facebook
  3. Google
  4. Milka
  5. T-Mobile
  6. Pick
  7. Vodafone
  8. Danone
  9. Coca-Cola
  10. Szentkirályi

A további sorrend: Telenor, Győri Édes, Ariel, Sió, RTL Klub, Rama, Tesco, Heineken, Gyermelyi, Vénusz.

Talán meglepő, de az utálkozás nem volt jellemző: a válaszadók átlagosan 9 márkát vinnének magukkal, és csak 1-2-t hagynának itthon. A hazai tőzsdei favoritok, például a MOL és az OTP viszont megosztották az embereket, bőven kaptak hideget és meleget is.

A hagyományos nemi sztereotípiák jól működtek: a férfiak körében átlagon felül kedveltek például a sörmárkák, az Unicum és a Pick, míg a hölgyek jobban kötődnek a Milkához, a Danone-hoz, vagy az olyan "háztartási" márkákhoz, mint az Ariel, a Gyermelyi és a Rama. Fontos tanulság lehet a szakma számára, hogy a legfiatalabbak (18-29 évesek) 20-as toplistáján nem szerepel egyetlen televíziócsatorna sem. Érdekesség, hogy a hazai fogyasztók körében az Apple-Samsung háborút ezúttal a Samsung nyerte.

„Termelni ma már nem nehéz, de egyre nehezebb eladni” – idézte Virágh Miklós Group Account Director Klein Sándor szavait a Túró Rudi 45 évvel ezelőtti, piaci bevezetést előkészítő üzleti tervéből. Köszönőbeszédében Nyeste-Kállay Dániel, a FrieslandCampina marketingigazgatója elmondta: ez és a hasonló díjak nagy megtiszteltetést, egyúttal hatalmas felelősséget is jelentenek a vállalat és a márka számára. Büszke arra, hogy milliárdokat elérő világmárkák körében tudtak az élre kerülni, és köszönetet mondott a marketingcsapat mellett az üzemben dolgozóknak is.

A Millward Brown a kutatás folytatását a fogadtatástól teszi függővé, mindazonáltal fontos lépésnek tekinti a hazai iroda önálló, a helyi sajátosságokra és igényekre reflektáló kommunikációjának kialakításában - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.