2013. szeptember 20.

Ezek a legszerethetőbb márkák

A Magyarország Legszerethetőbb Márkája 2012 kutatás üzenete, hogy érdemes márkaépítéssel foglalkozni.

A Magyarország Legszerethetőbb Márkája 2012 kutatás üzenete, hogy érdemes márkaépítéssel foglalkozni, mert a fogyasztók tudatában megmarad a következetes építkezés lenyomata. A győztes a Pöttyös lett.

Márkák rangsorolásával kapcsolatos kutatás eredményeit publikálta a Millward Brown. A Magyarország Legszerethetőbb Márkája 2012 kutatás a hazai leánycég kezdeményezése volt. A felmérés üzenete az, hogy érdemes márkaépítéssel foglalkozni, mert a fogyasztók tudatában megmarad a következetes építkezés lenyomata.

A felmérés különlegessége, hogy különböző kategóriákban szereplő márkákat – szám szerint közel hetvenet – hasonlított össze, hozott közös nevezőre. A TGI rangsoraiból, nemzetközi márkaerő-kutatásokból és reklámköltési rangsorokból összeállított márkalistát az ún. Noé-teszttel tették összemérhetővé: a megkérdezetteknek arról kellett nyilatkozniuk, mely márkákat vinnék magukkal egy távoli országba, és melyeket hagynák inkább itthon. Az erre adott válaszokból született egy standardizált mutatószám, és a márkák sorrendje.

A tízes toplista a következő:

  1. Pöttyös
  2. Facebook
  3. Google
  4. Milka
  5. T-Mobile
  6. Pick
  7. Vodafone
  8. Danone
  9. Coca-Cola
  10. Szentkirályi

A további sorrend: Telenor, Győri Édes, Ariel, Sió, RTL Klub, Rama, Tesco, Heineken, Gyermelyi, Vénusz.

Talán meglepő, de az utálkozás nem volt jellemző: a válaszadók átlagosan 9 márkát vinnének magukkal, és csak 1-2-t hagynának itthon. A hazai tőzsdei favoritok, például a MOL és az OTP viszont megosztották az embereket, bőven kaptak hideget és meleget is.

A hagyományos nemi sztereotípiák jól működtek: a férfiak körében átlagon felül kedveltek például a sörmárkák, az Unicum és a Pick, míg a hölgyek jobban kötődnek a Milkához, a Danone-hoz, vagy az olyan "háztartási" márkákhoz, mint az Ariel, a Gyermelyi és a Rama. Fontos tanulság lehet a szakma számára, hogy a legfiatalabbak (18-29 évesek) 20-as toplistáján nem szerepel egyetlen televíziócsatorna sem. Érdekesség, hogy a hazai fogyasztók körében az Apple-Samsung háborút ezúttal a Samsung nyerte.

„Termelni ma már nem nehéz, de egyre nehezebb eladni” – idézte Virágh Miklós Group Account Director Klein Sándor szavait a Túró Rudi 45 évvel ezelőtti, piaci bevezetést előkészítő üzleti tervéből. Köszönőbeszédében Nyeste-Kállay Dániel, a FrieslandCampina marketingigazgatója elmondta: ez és a hasonló díjak nagy megtiszteltetést, egyúttal hatalmas felelősséget is jelentenek a vállalat és a márka számára. Büszke arra, hogy milliárdokat elérő világmárkák körében tudtak az élre kerülni, és köszönetet mondott a marketingcsapat mellett az üzemben dolgozóknak is.

A Millward Brown a kutatás folytatását a fogadtatástól teszi függővé, mindazonáltal fontos lépésnek tekinti a hazai iroda önálló, a helyi sajátosságokra és igényekre reflektáló kommunikációjának kialakításában - hangzott el a sajtótájékoztatón.