2016. december 08.

Ezer diákkal bővült a Hipersuli

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium csatlakozásával már hat iskolában működik a Telenor digitális oktatási programja.

A digitális eszközök és tananyagok közoktatásban való elterjedését célzó Hipersuli programhoz ősztől csatlakozott a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium. Az iskola saját erőforrásból 60 táblagépet szerzett be – húszhoz a Telenor Hipernet-hozzáférést biztosít. A digitális eszközök a magyar, történelem, matematika, biológia, kémia, földrajz, angol, német, francia órákon teszik színesebbé az oktatást. Az iskola 42 tanára már részt vett a Hipersuli alapképzésén, ahol a táblagépek használata mellett a tanórákon alkalmazható programokról, alkalmazásokról kaptak tájékoztatást.

A Radnóti célja, hogy ennél is több tanár használja a tableteket az órákon, és az iskola minden diákja, azaz 806 gimnazista és 108 alsó tagozatos tanulója élvezhesse a digitális oktatás előnyeit. Az IKT-eszközök jelenléte nem újdonság az intézményben, 24 interaktív táblát használnak, és a számítógéppel támogatott tanulás is elterjedt, bár ezen a területen az infrastruktúra okoz korlátokat, kevés ugyanis a gép és a gépterem. A táblagépek és a Hipersulihoz való csatlakozás ezen a téren is előrelépést jelenthet.

A Radnóti révén a Hipersuli egy új intézménytípussal is bővült: ez az első gyakorlóiskola a programban. Amellett, hogy a Radnóti tanárképzésben szerzett tapasztalata hasznos ismeretekkel bővíti a programban részt vevő pedagógusok között megosztott módszertani tudást, az intézmény fontosnak tartja, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárképzős hallgatóit az iskolában folytatott szakmai gyakorlatuk során minél inkább bevonják a digitális tananyagok és eszközök használatába, hiszen a korszerű tanárképzésben elengedhetetlen ezek alkalmazása.

„Úgy gondoljuk, hogy az okoseszközöket a tanulás-tanítás szolgálatába kell állítani. Ki kell használni azokat a nagyszerű lehetőségeket, amelyeket ezek az eszközök nyújtanak. A diákoknak és a tanároknak egyaránt meg kell tanulniuk az alkalmazásukat a tanulás-tanítás folyamatában. Tanáraink nagyon nyitottak ebben az irányban, sokan foglalkoznak digitális tananyagok fejlesztésével, kipróbálásával. Az iskola arra törekszik, hogy a modern technológiák jelenjenek meg az oktatásban és a tanárképzésben. Számunkra nagy segítséget jelent a Telenortól kapott mobilinternet, mivel az iskola wifi-hálózata egyelőre nem elég jó, nem bírja a nagyobb terhelést” – mondta el Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium igazgatója.

A Telenor digitális oktatási programja egy pilot után 2015 májusában indult el az ország különböző térségeiben. A Hipersuli keretében a pedagógusok rendszeres szakmai képzést kapnak, a közreműködő rendszergazdáknak pedig a Telenor együttműködő partnere, a Microsoft segítségével biztosít képzéseket. Mostantól megnyílik a lehetőség minden intézmény számára, hogy csatlakozzon a Hipersuli programhoz. Ennek pontos feltételrendszere a www.hipersuli.hu oldalon olvasható.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.