2013. július 29.

Ezt gondolják a versenytársak az Omnicom-Publicis egyesülésről

Az AdAge megkérdezte az ügynökségi holdingok vezetőit és az ügyfeleket is. Látszólag nincs nagy ijedelem.

Az AdAge megkérdezte az ügynökségi holdingok vezetőit és az ügyfeleket is. Látszólag nincs nagy ijedelem.

A hétvégén jelentette be a Publicis és az Omnicom, hogy - ha a részvényesek és a versenyhatóságok úgy akarják - már az év végére összebútorozhatnak. A két cégcsoport egyesülése nyomán egy akkora ügynökségi holding jönne létre, amelynek csak messziről nézné a hátát a második helyezett WPP.

Ennek ellenére Sir Martin Sorrell, a WPP főnöke nem különösebben ijedt meg, legalábbis ez derül ki az AdAge cikkéből. Bár hasonlóan reagált Maurice Lévy bejelentéskori udvarias szavaira, s a Publicis szempontjából bátornak nevezte a lépést, azért megjegyezte: az Omnicom gyakorlatilag felvásárolja a riválist, és kérdés, hogy ezzel jól járnak-e a felek végül. Szerinte stratégiailag nem következne egy ilyen lépés, és kérdéses, hogyan lehet az eltérő céges kultúrákat összehangolni. Bizonytalanságot hordoz magában a társ-vezérigazgatói vezetés is. Sorrel szavaiból az is kiderült: nem gondolja, hogy a WPP aktívabb akvizíciós politikát folytatna a jövőben, inkább az ügyfélkonfliktusok miatt szabadulni kívánó ügyfelekre hajtanak rá.

David Jones, a Havas globális vezére sem lát óriási fenyegetést az ügyletben, mivel szerinte elmúltak már azok az idők, amikor a méret a lényeg. Úgy véli, a gyorsaság és a rugalmasság többet nyom a latban, ezt pedig éppen nem segíti a nagyobb, különböző céges struktúrákat összehangolni készülő szervezet. Példaként hozta fel, hogy a Havas-csoportban fő részvényes, Vincent Bolloré jegyezte Bolloré-csoport sokáig meg akarta venni az Aegist, majd elálltak az ügylettől, és ez egyáltalán nem bizonyult hibának. Az Aegis végül csak elkelt: idén márciusban a Dentsu szerezte meg. Hogy a Havas célponttá válik-e, arra azt felelte: csak ha Bolloré úgy akarja.

Bár az ügynökségi főnökök kifejezetten hárították a feltételezéseket, de szakértők szerint megerősödhet az akvizíciós tevékenység az ügynökségi szegmensben. A nagy kérdés, hogy a kisebb csoportok mellett az Interpublic milyen jövőt képzel el magának. Az is kérdés, hogy maguk a márkatulajdonosok valójában mennyire aggódnak az összeolvadásból eredő ügyfélkonfliktusok miatt, amelyekben a megkérdezett riválisok annyi lehetőséget látnak. Egy másik AdAge-cikk szerint lehetnek problémás esetek és erre maguk az ügynökségi csoportok is készülnek, de valószínűleg többet nyom a latban, hogy egy nagyobb szervezet jobb árakat érhet el a hirdetők számára, ahogyan azt többen is jelezték. Másfelől ügyfélkonfliktusok eddig is lehettek akár az Omnicomon, akár a Publicis-en belül, éppen ezért tartozik minden holdinghoz több ügynökségi hálózat, legyen szó akár média, akár kreatív, akár digitális területről.