2010. augusztus 31.

FMCG: csökken a fogyasztás

Továbbra is kevesebbet költünk napi fogyasztási cikkekre, és az idén is kiemelt jelentőséggel bír az ár-érték arány – derül ki a GfK felméréséből.

Továbbra is kevesebbet költünk napi fogyasztási cikkekre, és az idén is kiemelt jelentőséggel bír az ár-érték arány – derül ki a GfK felméréséből.

Januártól június végéig a háztartások által napi fogyasztási cikkekre kiadott összeg az infláció ellenére is fél százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A kelet-közép európai régióban a válság hatására kialakult fogyasztói viselkedésmintázat, az otthoni fogyasztás szerepének a felértékelődése hazánkban is megfigyelhető. A megvásárolt árucikkek ár-érték aránya továbbra is fontos a magyar vásárlók számára, nem csökkent az akciók, promóciók magas aránya az FMCG piacon. A kereskedelmi csatornák közül a hipermarketek, a diszkontok és a kisboltok tudtak növekedni az idei év első félévében.

A gazdasági recessziót követően vegyes képet mutatnak a kelet-közép- európai gazdaságok. Magyarországon és Horvátországban továbbra is csökken a napi fogyasztási cikkek piaca, a többi piacon viszont enyhébb visszaesés vagy éppen meginduló növekedés figyelhető meg. Az orosz, a lengyel és az ukrán piac például az elmúlt 12 havi eredmények alapján kimondottan magas, 10 százalék feletti növekedést ért el 2010 márciusára.

Az egyik, tipikusan a válság hatására kialakult fogyasztói viselkedésmintázat a régióban, az otthoni fogyasztás szerepének a felértékelődése. A fogyasztói magatartás változása hatással van a termékkategóriák vásárlási trendjére is, melynek következtében előtérbe kerülnek a friss élelmiszer kategóriák, valamint a hűtött ételek szerepe is felértékelődik („otthon főzés”). Az alkoholos italok „gondűző” szerepe a gazdasági recesszió alatt is érvényesül, illetve az otthoni fogyasztás arányának növekedése ebben a kategóriában is megfigyelhető. Ha nem tudjuk saját magunkat kényeztetni, akkor a házi kedvencek kényeztetése jelent számunkra megelégedettséget.

A magyar piacon a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan 2010-ben szintén megfigyelhető egyfajta vásárlói racionalizálás, a háztartások néhány kategória esetében a költséghatékonyabb megoldásokat választják: többek között többet vásárolunk otthoni hajfestékekből, kiadós és gyors étkezést kínáló fagyasztott pizzákból, illetve a házi praktikaként tisztításhoz is használt ecetből.

„Magyarországon a válságból való kilábalásra vonatkozó optimista közhangulat (ígéretes makro-gazdasági előrejelzés, javuló Fogyasztói Bizalom Index, növekvő vásárlási hajlandóság) ellenére csökkent a háztartások napi fogyasztási cikk fogyasztása. 2010 első félévében a háztartások által napi fogyasztási cikkekre kiadott összeg az infláció ellenére is fél százalékkal csökkent az előző félévhez képest” – idézi a cég közleménye Kovács Krisztinát, a GfK Hungária Consumer Tracking szektorának menedzserét.

Nem meglepő módon, a megvásárolt árucikkek ár-érték aránya továbbra is fontos a magyar vásárlók számára, 2010-ben sem csökkent az akciók, promóciók magas aránya az FMCG piacon. A promócióban történő vásárlások közül kiemelkedik a háztartási vegyi áruk és a meleg italok értékesítése.