2011. április 21.

FMCG márkák uralják az életünket

A Millward Brown elkészítette a 2010-es év penetráció alapú top 10-es márkalistáját. Az élen a Vénusz végzett.

A Millward Brown elkészítette a 2010-es év penetráció alapú top 10-es márkalistáját. Az élen a Vénusz végzett, ám rajta kívül is zömmel élelmiszerek szerepeltek a listán. Ezeken kívül csak a vegyiáruk tudtak labdába rúgni. A lengyeleknél hasonló a helyzet, ám más piacokon bankkártyák, élelmiszerláncok, gyógyszerek is az élbolyban tudtak végezni.

A Millward Brown elkészítette a tavalyi év legnépszerűbb márkáinak listáját a TGI adatbázisa alapján. A listában azon márkák szerepelnek, amelyeket a legtöbben használtak 2010-ben a 14-69 éves magyarok közül.

Ennek alapján a Vénusz végzett az első helyen, amely 55 százalékos penetrációt ért el, azaz 4,132 millió fogyasztó használta legalább egyszer. A második helyre a Globus (4,115 millió, 55%), a harmadikra pedig a Domestos (4,074 millió, 54%) futott be. A top10-et az élelmiszerek mellett a háztartási és vegyiáruk uralták, más kategóriák nem rúgtak labdába.

Top10 márka (2010, penetráció alapján), forrás: Millward Brown/TGI

Az adatokból kiderül, hogy a listára került márkák legnagyobb része sok évtizedes magyarországi múlttal rendelkezik. Az öt legtöbbek által vásárolt brandet pedig a lakosság több mint fele használta. A listára mindössze két olyan márka tudott bekerülni, amely a rendszerváltozás előtti időben még nem szerepelt a választékban: Jar és Lenor.

Ha nemzetközi összehasonlítást teszünk, az látható, hogy többnyire szupermarket cikkek töltik meg a listát. Lengyelországhoz hasonlóan nálunk sem került a top10-be más termékcsoport. Bulgáriában és Spanyolországban viszont például gyógyszerkészítmények, Németországban és Franciaországban bankkártyák, Nagy-Britanniában gyorsétterem-lánc tudott az első tízbe kerülni. Németországban pedig az üzletláncok jelenléte kifejezetten erős.

Szűrőprogramot támogat a Danone Magyarország

12 órája

2018-ban ismét országjáró körútra indul Magyarország átfogó egészségvédelmi programjának speciális szűrőkamionja. A legnagyobb nemzeti szűrőprogramhoz idén a Danone kiemelt stratégiai partnerként csatlakozik.

Új ízvilág a Drehertől

12 órája

A fővárosi főzde kínálatában is megjelent az első felsőerjesztésű variáns. A Pale Ale ráadásul jól illeszkedik a kommunikációs platformhoz is.