Túltoltuk? Igen. Erőszakosan mindent reklámfelületté alakítottunk? Igen. Sokszor untattunk vacak reklámokkal? Igen. Hát, most itt van a visszajelzés: egyre kevesebben akarnak reklámokkal találkozni, és nem csak rosszakkal, jókkal sem. Nem másról, erről szól az adblocking.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy az embereknek elegük van a reklámokból, amelyek élvezhetetlenné tették az internetes böngészést. Kiszerettek belőle. Ami egykor ünnepelt művészeti ág volt a tévézés és rádiózás idejében, az ma csak zavaró villódzás a képernyőn, ami feszültséget, ellenérzéseket és elutasítást szül. Ennek eredményeképpen világméretű járványként terjed a fogyasztói reklámkerülés. Egyre többen telepítik számítógépeikre és élnek az adblocking programok nyújtotta lehetőségekkel. Az internet-felhasználó ma már saját maga dönt a tolakodó és számára haszontalan hirdetések kizárásáról.

Mit jelent ez a számokban?

  • Az internetes közönség 11%-a már teljesen blokkolja a hirdetések megjelenését (2016. december).
  • Ez 615 millió ad-blockerrel ellátott eszközt jelent.
  • A reklámtagadás leggyorsabban az online fogyasztás szempontjából legfontosabb „18-29” éves korosztályt érinti. A világ legérettebb hirdetési piacán, az Egyesült Államokban ennek a legértékesebb célközönségnek már közel a fele, mintegy 41%-a használ ilyen programokat.
  • Éves szinten, világszerte 30%-kal növekszik az ad-blockot használók száma (2015. december – 2016. december).
  • Az ad-block szoftvereknek köszönhetően a reklámipar évente mintegy 22 milliárd dollár bevételtől esik el.

Minden hírolvasó rémálma a következő kép:

 

Azonban a reklámszakmának a sok rossz hír mellett van egy jó is: az adblock-felhasználók 77%-a továbbra is nyitott lenne más hirdetési formákra. A régi vicc szerint a magyar értelmiség előtt két út áll: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Szerencsére a reklámszakma helyzete lényegesen jobb ennél. De mégis mit lehet tenni?

Jobb reklámokat kell csinálunk.

Ugye, nincs olyan, hogy végleg elrontott kapcsolat. A reklámügynökségek dolga, hogy olyan hirdetéseket készítsenek, amelyekkel a lehető legrövidebb úton lehet eljutni a fogyasztóink szívéhez, és amelyekkel újra fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket, figyelmüket, végső soron pedig a vonzalmukat. Egyszóval a reklámiparnak egy mély lélegzetet kell vennie, és alaposan át kell gondolnia a hosszú távú jövőjét a digitális világban. Mint minden mélyponton lévő kapcsolat, ez sem helyrehozhatatlan, igaz el fog tartani egy darabig és minden résztvevőtől komoly munkát és kreativitást fog követelni.

Máshogy mondjunk el, amit szeretnénk.

Lehet, hogy az egész oldalas hirdetések, állandó pop-upok, automatikusan megszólaló videók nagyobb márkafelidézéshez vezetnek, de ugyanakkor elidegenedéshez is. Itt az ideje, hogy elkezdjünk a fogyasztók nyelvén beszélni. Nem csak új eszközöket, de új formákat is találunk: konstruktív párbeszédet kezdeményünk és edukálunk. Az izgalmas formanyelv mellett még jobban és mélyebben megértjük azokat, akik a termékeinket (azaz magunkat) megvásárolják. Elgondolkozunk azon, hogy mit és milyen gyakorisággal érdemes hirdetni. És persze még komolyabban vesszük a natív reklám lehetőségét, amellyel úgy teremtünk értéket a fogyasztóink számára, hogy közben elérjük a vágyott márkacélokat is.

Előre szólunk: ez utóbbit nem lehet majd gépekkel elvégeztetni, a munka nem csak borzasztóan erőforrás-igényes lesz, de minden kampány esetében teljesen egyedi megoldásokat is igénylő formátum kell. Ez most akkor jó hír, vagy nem? Szerintem mindenkinek jó: jó lesz a fogyasztóknak, mert számára sokkal érdekesebb és tartalmasabb reklámokkal fog találkozni, jó lesz az ügynökségeknek, mert megtanulnak újra másképp gondolkodni, és jó lesz a hirdetőknek, mert sokkal hatékonyabban használhatják majd el hirdetési költségvetésüket.

A cikk szerzője Fabricius Gábor

Nézze meg Fabricius Gábor teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


A láthatatlan árucikk, amit mindennap használunk

1 napja

Vannak piacok, ahol többek között áram is kapható. Persze nem a zöldségpiacokhoz hasonló helyek ezek, hanem tőzsdei felületek. De vajon hogyan alakult ki a villamos energia kereskedelme? (x)