2010. november 30.

Fapados karácsony jön

Az emberek fele idén is 20 ezer forintnál kevesebbet költ karácsonyi ajándékokra. A megkérdezettek ötöde 10 ezer forintnál kevesebbet szán ajándékra.

Az emberek fele idén is 20 ezer forintnál kevesebbet költ karácsonyi ajándékokra.

Az Ipsos Zrt. a Sanoma Budapest Zrt. megbízásából 2007 novembere óta vizsgálja a felnőtt magyar lakosság karácsonyi vásárlási szokásait, és az adott év karácsonyára vonatkozó terveit, ezer fős, reprezentatív mintán.

Idén a karácsonyi ajándékvásárlást tervezők 66 százaléka legfeljebb 30 ezer forintból szeretne kijönni, ennél nagyobb kiadással a lakosság kicsit több mint egyötöde számol. 2009-ben ezek az arányok szinte megegyeztek.

A megkérdezettek ötöde 10 ezer forintnál kevesebbet szán szerettei megajándékozására, 28 százalékuk pedig 10-20 ezer forint közötti összeggel számol. Mindkét csoport aránya növekedett 2008-hoz képest: tavalyelőtt a legszerényebben karácsonyozók még csak 17 százalékát tették ki az összes válaszadónak, a 10-20 ezer forint közötti kategóriába pedig csupán az emberek negyede tartozott.

Évről-évre megdől az a közkeletű városi legenda, amely szerint a magyarok tömegével rohannak az áruházakba, hogy hitelből vásároljanak. Az Ipsos-Kirakat.hu karácsonyi kutatásában résztvevők túlnyomó többsége azt nyilatkozta, hogy nem vett fel hitelt 2007-ben (97 százalék), 2008-ban (98 százalék), és 2009-ben sem (99 százalék). Mindez egybecseng azzal a válasszal, amit az emberek a „Tervez-e idén hitelt felvenni a karácsonyi vásárláshoz?” kérdésre adtak: tavalyelőtt 96 százalék, tavaly 97 százalék, idén pedig százalék 98 százalékuk mondott nemet - közölték.

Címkék: fmcg