2013. október 25.

Fejleszt a BBC Worldwide

A BBC kereskedelmi üzletága a jövőben többet költene tartalomra és új márkanevekkel jelentkezne.

A BBC kereskedelmi üzletága a jövőben többet költene tartalomra és új márkanevekkel jelentkezne.

Kiderült, hogyan képzeli el a közeljövőt a BBC Worldwide. Tim Davie vezérigazgató három fő fejlesztési területet jelölt ki: több pénzt költenek a tartalomra, új márkaneveket vezetnek a piacra, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a digitális innovációra. "A BBC Worldwide eddig is szép eredményeket ért el a brit műsorok globális terjesztésében, a nemzetközi közönség, a tévédíj-előfizetők és a szakmai körök megelégedésére. A gyors piaci változások azonban ritmusváltást indokolnak. Konkrétan: több pénzt fektetünk a sikerünket megalapozó, csak ránk jellemző tartalom gyártásába, és világszerte maradéktalanul hasznosítjuk a BBC-márkában rejlő lehetőségeket" - nyilatkozta a BBC kereskedelmi üzletágának első embere.

Ennek nyomán évi 30 millió fontról várhatóan évi 200 millió forntra nő a tartalomgyártásra fordítható összeg. Szorosabb együttműködést terveznek a tartalomkészítő partnerekkel, amelyek között függetlenek ugyanúgy szerepelnek, mint a BBC Worldwide saját produkciós bázisa. Nemcsak több produkciót és koprodukciót tervez a cégcsoport, hanem a közlés szerint a "sajátosan brit prémium műsorok" kerülnek előtérbe.

A BBC Worldwide az új műsorokon túl új márkanevekkel is jelentkezik: ez egyfelől új csatornák bevezetését, másfelől digitális szolgáltatások ki-, illetve átalakítását jelenti 2014-től. Az elképzelések szerint a BBC Earth lesz a vállalat dokumentumcsatornája, a földtörténettől az embert körülvevő világon és a világűrön át a tudományokig terjedő műsorválasztékkal. Szintén újdonság lesz a drámákra építő BBC First, amely jövő augusztusban debütál Ausztráliában, a Foxtel platformon. Néhány hónapon belül még egy új, férfiaknak szánt csatorna bejelentése várható.

Digitális fronton Tim Davie arról tett bejelentést, hogy a következő három évben átalakul a BBC.com, amely a BBC honlapjának nemzetközi változata. Ezzel az a cél, hogy heti 250 millióról 500 millióra növeljék a látogatók számát. Megnő a videótartalmak aránya, és egy helyre kerül a BBC teljes online kereskedelmi kínálata. A videólejátszót úgy alakítják át, hogy a hosszabb műsorok nézése is kényelmessé váljon, közölték. E lépés részeként a jelenleg 16 országban tesztelt globális iPlayer alkalmazást nem vezetik be további országokban, hanem idővel ez a szolgáltatás is felkerül a BBC.com honlapra. Emellett új kereskedelmi szolgáltatást vezetnek be BBC Store néven: ezen keresztül egyelőre a brit felhasználók vásárolhatnak és tárolhatnak BBC-tartalmakat, de a jövőben nemzetközi terjeszkedésről is szó lehet.