2017. augusztus 11.

Feljövőben a régiónk kiskereskedelme

A GfK átfogó elemzést készített 32 európai ország kiskereskedelméről, értékelve a vásárlóerőt és a kiskereskedelem részesedését a háztartások privát fogyasztásából.

A 28 országot magába foglaló Európai Unióban 2016-ban az egy főre jutó elméletileg elkölthető jövedelem átlagosan 16.153 euró volt, ami 0,7 százalékos (nominális) növekedést jelez a megelőző évhez képest. A legnagyobb növekedési rátával Közép- és Kelet-Európa országai büszkélkedhetnek. A hazai trendeket figyelembe véve elmondható, hogy Magyarországon az egy főre jutó nemzeti vásárlóerő a tavalyelőtti 5.239 eurót meghaladva 2016-ban 5.549 euró volt.

Forgalmi előrejelzés 2017-re

A GfK stabil, 1,4 százalékos forgalmi növekedést prognosztizál az EU 28 országában 2017-re vonatkozóan. Továbbra is Romániában (+8,9 százalék) és Magyarországon (+5,7 százalék) a legdinamikusabb fejlődés üteme. A GfK Horvátországban, Bulgáriában és a Balti Államokban 4-5,5 százalékos növekedést valószínűsít.

A kiskereskedelem részesedése a háztartások fogyasztásából

A bolti kiskereskedelem fogyasztási célú költésekből való részesedésének hosszú távon csökkenő trendje 2016-ban folytatódott. A korrigált adatok szerint ez a részesedés az EU-28-ban 31,3 százalék volt 2016-ban, ami gyakorlatilag megegyezik az azt megelőző évben mért 31,4 százalékkal. Az európai lakosság rendelkezésére álló jövedelmek fokozottan áramlanak az egészségügyi, valamint a gasztronómiai szektorba, és egyre nagyobb arányban online vásárlásokat, valamint lakhatási költségeket fedeznek.

Infláció: az árak Európa-szerte egyre emelkednek

Az EU 28 országában 0,3 százalékkal emelkedtek az árak 2016-ban, ami éppen, hogy csak elemelkedett a 2015-ben látott zéró-inflációs szintről. Tavaly 11 európai országban jelent meg a defláció, különösen a kelet- és délkelet-európai régióban. Az Európai Bizottság 2017-re az EU-28-ban 1,8 százalékos inflációval számol. Pénzük értékének csökkenésével az észt és különösen a brit fogyasztóknak kell számolniuk 2017-ben.

Eladótér: egyenetlen a fejlődés Európában

Az eladótér összességében 0,7 százalékkal nőtt 2016-ban az Unió 28 országában. Tekintve, hogy a népességszám ebben az időszakban ugyanekkora mértékben növekedett, az egy főre jutó eladótér 0,4 százalékos bővülést követően 1,17 négyzetméter volt. Kelet- és Közép-Európában az eladótér mérete a kedvező fogyasztói hangulat és a kiskereskedelem többnyire átlagon felüli bővülése mellett nőtt.

Az eladóterek termelékenysége: a növekvő trend folytatódik

A bolthálózatok konszolidációja és a telített nyugat-európai piacokon az egyes termékcsoportok növekedése tekintetében lassulást mutató online kereskedelem egyaránt pozitív hatást gyakoroltak az egységnyi eladótér termelékenységére a bolti kiskereskedelem egészét tekintve. Számos esetben – és különösen az élelmiszerkereskedelemben – ez a növekedés összefügg a fogyasztók egyre jobb kínálattal történő bevonzására tett a proaktív és igen ambiciózus kísérletekkel.

“Európa jelenleg nyugtalan vizeken evez” – mondta el a kutatás vezetője és a GfK kiskereskedelmi szakértője, Antje Hille. “Az európai összetartás 2016-ban több alkalommal is megmérettetett. A menekültkérdéssel és terrorizmus állandó témája mellett a Brexit-szavazás, a tagállamokban felerősödő nacionalista hangok és a Törökországban növekvő politikai feszültség mind-mind újabb kihívások elé állították az Uniót. E fejlemények ellenére az európai gazdaság szilárdnak bizonyult és megfelelően teljesített. A privát fogyasztás Európa-szerte a gazdasági fejlődésnek újra fontos ösztönzőjévé vált. A kiskereskedelem ebből profitált, még akkor is, ha a vizsgált országokban látott növekedési ráták igen változatos képet mutatnak.”

 

Magyarországon startol az UNICEF új programja

7 órája

A Youth Challenge egyfajta „szociális start-up”, amely hátrányos helyzetű fiatalok csoportjait vonja be abba, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldásokat az őket leginkább foglalkoztató problémákra.