2011. február 03.

Felköthetik a nadrágjukat a japán márkák

Az Interbrand listáján szereplő top30 brand márkaértéke éves összehasonlításban 3 százalékot esett.

Az Interbrand listáján szereplő top30 brand márkaértéke éves összehasonlításban 3 százalékot esett.

Miközben a kínai márkák nyomulnak, a japánoknak össze kell szedniük magukat, ha versenyben akarnak maradni a globális színtéren, derül ki az Interbrand összesítéséből, amely a legértékesebb japán márkákat összevetette kínai társaikkal is. Növekedésük ugyanis csak kismértékű, és vannak nagy szereplők, amelyek kifejezetten betliztek.

Az adatok szerint a 30 legnagyobb japán márka értéke tavaly éves összehasonlításban 3 százalékot esett. Emögött leginkább a Toyota és a Lexus eredményei húzódnak meg. Előbbi a visszahívásoktól terhelten 16 százalékot veszített márkaértékéből 2010-ben, így az 25,7 milliárd dollárt tett ki. A Lexus még nagyobbat, 19 százalékot esett 2,5 milliárd dollárra.

Olyannyira az autómárkáknak köszönhető az esés, hogy ha ezeket kivesszük a pakliból, akkor a portfolió már 2 százalékos növekedésen áll 2010-re vonatkozóan. Összességében tehát nem annyira rossz a kép, még az autósok között is volt növekedni képes szereplő: a Honda márkaértéke 2 százalékkal emelkedett 18,5 milliárd dollárra. Ám ezzel együtt sem tudta megelőzni a top pozícióját zuhanással együtt megőrző Toyotát.

Címkék: japán márkaérték