2013. szeptember 17.

Felmérik a helyimédia-fogyasztást

A szolgáltatást a Whitereport és az Ipsos közösen jegyzi.

A szolgáltatást a Whitereport és az Ipsos közösen jegyzi.

Goldfish néven indított új programot a Whitereport.hu és az Ipsos, melynek célja a helyimédia-fogyasztás feltérképezése és ezt alapul véve a helyimédia-tervezés hatékonyabbá tétele. Első körben a pécsi médiapiacot mérték fel, az őszi következő hullámban újabb megyeszékhelyek kerülnek sorra. A közlés szerint a cross-médiás mérés révén a pécsi helyi tévék, rádiók, lapok, site-ok és mozik elérési mutatói váltak összevethetővé, és ezek együttes kampányoptimalizálása is lehetségessé vált.

A szolgáltatás elindítását a két cég azzal indokolta, hogy a Whitereport.hu-adatok alapján világossá vált: a hazai vidéki nagyvárosokban rengeteg – városonként több mint 100 – helyi-megyei médium működik, amelyek azonban sok tekintetben alulértékeltek. Az adatbázis szerint egyébként kb. 4000 körzeti, megyei vagy helyi médium működik Magyarországon.

A szolgáltatást indító cégek hozzáteszik: ugyan többmilliárdos nagyságrendet tesz ki a nem-országos hirdetésekre költött médiaköltések összessége, a helyi médiumok tervezésének eszközrendszere nem túlságosan fejlett. A szolgáltatás alapját a WR-ben kereshető 2 900 település cross-médiás médiakínálata adja a projekthez, ehhez Incze Kingáék csapata fejlesztette ki a mérésre szelektált médiumkiválasztási módszertant, az Ipsosnál pedig Melles Katalin és kollegái dolgozták ki a mérési módszertant a 20 ezer főnél nagyobb kb. 60 településre.