A folyamat első lépéseként a NOB szervezete egy Toyota és Lexus hybridekből álló vadonatúj autóflottát vehetett át a svájci Lausanne-ban.

A Toyota Európa és a Toyota Svájc egy Toyota és Lexus hybridekből álló autóflottát adott át a NOB szervezetének – egyfajta jelképes gesztusaként annak, hogy a Toyota TOP Partnerként globális együttműködésre lépett az Olimpiai Játékok szervezőivel. Az eseményre a svájci Lausanne-ban került sor, ahol Tomas Bach, a NOB elnöke és Philipp Rhomberg, a Toyota Svájc vezérigazgatója is megjelent.

2017-től a Toyota fenntartható mobilitási megoldásokkal támogatja az Olimpiai Játékokat szervező Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC), valamint a világ különböző országaiban működő Nemzeti Olimpiai Bizottságok munkáját; a vállalat által nyújtott biztonságosabb és környezettudatosabb szolgáltatások közt intelligens közlekedési rendszerek, városi közlekedési rendszerek és járművek közti kommunikációs rendszerek is szerepelnek. A Toyota és a NOB közti együttműködés keretében a japán autógyár 2024 végéig járművekkel, mobilitási szolgáltatásokkal és mobilitási megoldásokkal járul hozzá az Olimpia szervezéséhez.

A most átadott járművek a Toyota legújabb hybrid technológiáját képviselik, hatásosan ötvözve a benzin- és elektromotorok előnyeit, így az IOC munkatársai csekély emisszióval közlekedhetnek.

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy együttműködhetünk a NOB-bal, és szeretnék személyesen is köszönetet mondani a szervezet elnökének, Thomas Bachnak és csapatának, amiért életre hívták ezt a programot. Álmuk, hogy a sport révén tegyék jobbá a világot, tökéletesen egybecseng a Toyota filozófiájával. Vállalatunk nap, mint nap teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy egyre jobb mobilitási megoldásokkal járuljon hozzá a társadalom működéséhez, s e törekvésünk alapja a tisztelet, a csapatmunka és a folyamatos fejlődés iránti elkötelezettség – hiszen ezek alkotják a Toyota Way szellemiségét" – fogalmaz Philipp Rhomberg.

"Ez az esemény gyümölcsöző partneri kapcsolatunk újabb fejezete: nagyon örülök az új hybrid autóknak, amelyekkel egyértelműen bebizonyíthatjuk a NOB elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt. Szeretnék köszönetet mondani Akio Toyoda úrnak, aki személyesen is részt vesz a közös munkában, valamint Rhomberg úrnak és svájci csapatának, és persze a Toyota Európa brüsszeli flottarészlegének, akik mind lelkesen dolgoznak e programban" – avat be az autók átvételét követően Thomas Bach.

A Toyota szándéka, hogy az Olimpiai Játékok szellemiségét mindennapi üzleti tevékenységeiben is teljes egészében meghonosítsa. Az együttműködés 2015. márciusi bejelentésekor a Toyota Motor Corporation elnöke, Akio Toyoda kijelentette: "Mindent meg fogunk tenni azért, hogy tökéletesen elláthassuk új feladatunkat az Olimpiai Partner programban, és hogy bebizonyítsuk: a NOB jó okkal szavazott nekünk bizalmat. A TOP Partner program mobilitás kategóriája egész iparágunk számára fontos terület. Ma újra megerősítést nyert, hogy az olimpiai zászló alatt a sport ereje egyesítheti az embereket. Elkötelezetten kell küzdenünk azért, hogy az Olimpiai Játékok szellemében, a sport népszerűsítésével egy jobb világot teremthetünk, amelynek vezérlő elvei a barátság, a szolidaritás és a tisztesség."