2017. november 20.

Fenntarthatóság egy generáció alatt

A Mars magyarországi fennállásának 25. évfordulója alkalmából hivatalosan is bemutatta fenntarthatósági tervét.

Frank C. Mars csaknem egy évszázaddal ezelőtt, a saját konyhájában indította el vállalkozását – a jelenleg is családi kézben lévő vállalat azóta számos ismert terméket és szolgáltatást nyújt. Napjainkban 100.000 munkatársat foglalkoztat világszerte, és a nemzetközi márkák mellett 10 milliárd dolláros gazdasági értéket tudhat magáénak.

A Mars Magyarország 1992 óta van jelen a magyar piacon, és nem csak a csokoládé-, a rágógumi- és az édességipar területén működik, hanem egyéb élelmiszeripari kategóriákban, illetve a kisállateledelgyártás területén is: a Mars Európa egyik legnagyobb kisállateledelgyárát üzemelteti Csongrád-Bokroson.

A Mars hazai kereskedelmi egységei összesen 20 nemzetközi márkát forgalmaznak, melyek 2016-ban 19,4 milliárd forintos éves bevételt generáltak. A Csongrád-Bokroson üzemelő, 800 munkatársat foglalkoztató Mars Magyarország Kisállateledelgyártó Kft., az 50 legeredményesebb exportőr közé tartozik Magyarországon, és évente több mint 100.000 tonna állateledelt gyárt a világ számos piacára.

A Mars „Fenntarthatóság egy generáció alatt” elnevezésű terve tudományosan alátámasztott, előremutató és ambiciózus törekvéseket tartalmaz azzal a céllal, hogy hatást gyakoroljon a teljes, kiterjesztett ellátási láncra. A terv azokra a területekre fókuszál, melyekben a Mars képes hatást gyakorolni az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaiban megfogalmazott globális problémákra - olvasható a közleményben.

A “Fenntarthatóság egy generáció alatt” terv három egymáshoz szorosan kapcsolódó törekvést tartalmaz:

• Egészséges bolygó – a Mars a tudomány által meghatározott mértékben csökkenti a környezetre gyakorolt hatását, így biztosítva bolygónk egészségét. A terv az éghajlatvédelemre, a vízgazdálkodásra és a földhasználatra koncentrál. A vállalat célul tűzte ki, hogy 2050-ig 67%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ezzel jelentősen kiterjesztve a korábban megfogalmazott célokat.

• Virágzó karrier – a Mars jelentős mértékben javítja az értékláncukban dolgozó csaknem 1 millió ember munkakörülményeit, lehetőséget biztosítva számukra a fejlődésre – összpontosítva a jövedelmek növelésére, az emberi jogok tiszteletére, valamint a nők számára elérhető új lehetőségek biztosítására. Létrehozták a Livelihoods Fund for Family Farming alapot, hogy elősegítsék a fenntarthatóságot, valamint a szegénység csökkentését a kiterjesztett ellátási láncban, illetve a Farmer Income Lab nevű munkacsoportot, ami azoknak a hiányzó adatoknak a pótlásáért felel, melyek feltétlenül szükségesek a kisbirtokos gazdák szegénységének felszámolásához.

• Tápláló boldogság – a Mars a tudomány, az innováció és a marketing segítségével emberek és háziállataik millióinak biztosít egészségesebb és boldogabb életet. A terv folytatja a Mars jelenlegi élelmiszerbiztonsági, termék- és összetevőfejlesztési, valamint a felelős marketinggel kapcsolatos törekvéseit.

Stéphanie Le Béchec, Pamela Mars-Wright, Sófalvi Attila, valamint Juan Martin

A Mars az évforduló alkalmából szakértők segítségét kérte, hogy minél több szemszögből és minél hatékonyabban elemezhessék a fenntarthatósággal kapcsolatos nézeteket. „A „Fenntarthatóság egy generáció alatt” terv lehetővé teszi, hogy olyan mértékben és módon növekedjünk, amelyre büszkék lehetünk. Nagyapám, id. Forrest Mars több mint 70 évvel ezelőtt fogalmazta meg a vállalat célkitűzését, mely szerint mind a gyártási, mind a forgalmazási oldalon dolgozók számára közös előnyöket kell teremtenünk a munkák során” – összegezte a Mars kölcsönösséggel kapcsolatos megközelítését Pamela Mars-Wright, a Mars család tagja. „A tudomány állításaira támaszkodva el kell végeznünk a feladat ránk eső részét” – tette hozzá.

„Az évszázad legnagyobb kihívása a vízhiány lesz: az összes víz 80%-át a mezőgazdaság használja, így egészséges víz nélkül nem létezhet élelmiszerbiztonság, nem számolhatjuk fel a szegénységet vagy az éhezést, sőt, a vízügyi problémák megoldása nélkül az energiabiztonságot sem garantálhatjuk. Örömmel tölt el, amikor olyan nemzetközi nagyvállalatok, mint a Mars fellépnek az ehhez hasonló, fenyegető problémákkal szemben” – tette hozzá Prof. Szöllősi-Nagy András, az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának elnöke.

“A mai fogyasztók már mások, mint 20 évvel ezelőtt: napjainkban a fogyasztó megkérdőjelezi a status quot, jól informált, és hitelességet keres a termékekben, amelyeket megvásárol. Egyre több fogyasztó fordul közvetlenül a cégekhez a termékek eredetével és az előállítás fenntarthatóságával kapcsolatban” – mondta Földes Annamária, az IPSOS ügyfélélmény-fejlesztésre szakosodott csoportjának vezetője.

“Nem vezethetjük többé úgy a vállalatot, ahogyan eddig – globális szintű fellépésre van szükség” – tette hozzá Sófalvi Attila, a Mars Magyarország piaci igazgatója.

Till Attila, Sófalvi Attila, Pamela Mars-Wright, Enczi Judit, Földes Annamária és Prof. Szöllősi-Nagy András

„Az, hogy egy vállalat a szociális intézmény szerepét is betöltse, alapvető feladat. A fiatal generáció egyre jobban ösztönzi a munkaadókat arra, hogy a munkahelyek emberibbé váljanak, és az általuk választott cég a társadalmi felelősségvállalás területén is hatékonyan tevékenykedjen” – mondta Enczi Judit, a Hill International Magyarország vezető tanácsadója.

„A Mars elkötelezett, hogy a „Fenntarthatóság egy generáció alatt“ terv keretein belül itthon is változást hozzon az emberek és házikedvenceik számára. 2018-ban például tizedik alkalommal indítjuk útnak a „Segíts a menhelyeknek“ kampányunkat“ – hangsúlyozta Sófalvi Attila. A kezdeményezésnek köszönhetően a Mars eddig több mint 125 tonna Whiskas® és Pedigree® állateledelt adományozott a kiválasztott menhelyek számára.

A vállalat az Orbit® Gyermekmosoly kampány során az SOS Gyermekfalvakkal együttműködve több mint 11 millió forintot adományozott a hátrányos helyzetű gyermekek számára, hogy ismét egészséges mosolyt varázsolhassanak az arcukra. A „Fenntarthatóság egy generáció alatt“ tervben megfogalmazott értékek mentén cég az elkövetkező években szeretné továbbfejleszteni és kiterjeszteni ezeket a tevékenységeket.

Előretörnek az adatvezérelt kommunikációs csatornák

11 órája

Nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetői percepcióját mérő Marketing MoodBarometer kutatását. A 2020-as adatok egyértelműen mutatják az adatvezérelt marketing területek kedvezőbb megítélését.