Megkerülhetetlenek, ha a középiskolásokat vagy a felsőoktatásban hallgatókat kívánod elérni. Pontosan tudják, hol, hogyan és mit kell a fiataloknak hirdetni, hiszen ők is azok. Egyetem mellett kezdtek el vállalkozni, ugyanakkor már most komoly döntéseket hoznak. Bár szinte még mindig hallgatók, kiválóan ismerik a piacukat, így a szakma nagy öregei is adnak a véleményükre. Nem hívják magukat startupnak, csupán egy piaci rést azonosítottak, sikeresen. Ismerd meg a Unique School Presence-t, vagyis a USP-t. (X)

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a köz- és felsőoktatás diákjai, hallgatói nem képviselnek fontos piacot, hiszen nincs vásárlóerejük. Mi erről a véleményetek?

Bodó Balázs: Menj fel az Instagramra, és nézd meg, mit és honnan posztolunk. A „legfancybb” helyekről, mozikból, romkocsmákból töltünk fel képet. Divatos ruhában járunk, albérletet fizetünk és eszünk, csakhogy pár példát említsek. Van pénzünk, és szeretjük is elkölteni. Ami a köreinkben trendi, azt visszük, mint a cukrot. Legtöbbször, ami nagyon megy a mi köreinkben, azt átveszi az „idősebb” generáció is.

Hol találjuk meg a mai fiatalokat, vagyis titeket?

B. B. Mivel a felettünk lévő generáció még csak kutatja az Y-generációt, előnyünk van abban, hogy mi a tagjai vagyunk. Tudjuk, hogy melyik felület működik, hisz azt ajánljuk, amit mi is napi szinten használunk, így folyamatosan segítjük az ügyfeleinket. Ha el szeretnél érni minket, olyan kibővített életterekben kell megjelenned, melyekben otthonosan mozgunk. Ilyenek az iskolák, mely a „második otthonunk”, vagy az online közösségi terek, mint például az intézmények zárt hallgatói Facebook-csoportjai. Ezek a felületek eddig alig voltak használva. Naponta látjuk, hogy a hallgatók fotózzák a plakátokat, és küldik a barátaiknak. Látjuk, hogy mi az, ami nagyon pörög, hiszen a barátaink meghívnak az eseményekre, küldik a cikkeket, így, bár nem tudatosan, de segítik a munkánkat. Nehéz piac, hiszen számtalan tanulmány bizonyította, hogy egyszerre vagyunk jelen több platformon, folyamatos a változás.

Figyeltek a változásokra, hogyan?

Bujdosó Péter: Követjük a trendeket. A Pokemon őrület idején nekünk lettek először olyan felületeink, melyeken a pokémonozókat lehet elérni. Egy-egy ilyen „hype” hamar lecseng, ezért gyors reakcióra van szükség a részünkről és a hirdetők részéről is. Ügyfeleink számítanak a segítségünkre, mi ezért mindent meg is teszünk. Igyekszünk előre dolgozni, most is jeleztük, hogy milyen új trendek várhatóak novemberben és decemberben. Ezeknek egy része kommunikációban, másik része a megjelenések helyében segíti őket.

Fő probléma az Y-generáció megszólítása, ezek szerint ti tudjátok, hogyan kell kommunikálni?

Juhász Ákos: Nem azt mondom, hogy tudjuk, de nekünk sokkal könnyebb. Mi teljesen más nyelvet használunk, és nem a „LOL”-ra, meg az „OMG”-re gondolok. Rengetegszer módosítjuk a hirdetések szövegét, hogy úgy hangozzon, mintha a barátainkkal beszélnénk. Az elején ebből voltak problémák, de a kampányok végén mindig jobb számokat hoztunk, mint amit elvártak. Az új piackutatási üzletágunkkal pedig akár előre látjuk egy-egy kreatív teljesítményét. A Péter által említett trendek követésével pedig mindig olyan kampányok jöhetnek létre, melyek az adott „hype-okat” használják ki, ezzel is jobban megmozgatva az általunk elért fiatalokat.

Pontosan kit és hogyan értek el?

Kérészy Barna: Magyarországon 427.000 középiskolai tanuló van, és megközelítőleg 295.000-en tanulnak a felsőoktatásban. Őket mind elérjük a megfelelő csatornáinkon keresztül, akár szűkítve a piacot területileg, korosztályra, nemre, vagy a felsőoktatásban szakra. Országszerte több mint 500 középiskolában és az összes felsőoktatási intézményben jelen vagyunk, de ez csak egy kis része a portfóliónknak az online felületek, a rendezvények és rengeteg más lehetőség mellett. Mindenhol ott vagyunk, ahol a fiatalok is megjelennek.

Mi volt a legnehezebb feladatotok eddig?

K. B. Azzal, hogy megjelentünk a piacon, tulajdonképpen beleszólunk az intézmények működésébe. Az intézmények több esetben nem is tudták, hogy kinek a felelőssége a hirdetés kihelyezése. Emiatt láthattunk álláshirdetést escort szolgáltatásra, mondanom sem kell, hogy ennek nincs helye a sulikban. A legnehezebb feladatunk a szerződések megkötése volt, hiszen rengeteg intézménnyel és médiatulajdonossal szerződtünk már le. Másfél éve vagyunk jelen a piacon, többen még tanulunk. Nehéz feladat volt ezt megteremteni és működtetni.

Nincs nagy bürokrácia?

K. B. Nekünk már nincsen. Mivel az intézmények legfelsőbb vezetésével állunk kapcsolatban, így sokkal gördülékenyebb az együttműködés, mivel már bizonyítottunk, a kampányokkal kapcsolatos feladatok „szakmai” részét ránk bízzák, például mi bíráljuk el a kreatívokat, tervezzük meg a kihelyezést, melyet láttamozásra küldünk meg az adott Intézménynek. Amikor különleges kérésekkel fordulnak hozzánk a hirdetők, akkor hosszadalmasabb tud lenni, de két hét alatt szinte mindent megoldunk. Balázs mondja mindig, hogy egy-két intézményt a feje tetejére is állítunk, ha megoldják, hogy tanulni lehessen. Átlagosan egy-egy kampány már 1-2 munkanap alatt át tud futni, az eddigi 1-2 hónaphoz képest, aminek az ügyfelek örülnek a legjobban, hiszen minden tegnapelőttre kell.

Miért jó egy intézménynek, ha együttműködik veletek?

B. P. Teljes átláthatóságot biztosítunk, illetve a munkájukat is megkönnyítjük azáltal, hogy minden papírmunkát mi végzünk el. Folyamatosan keresnek minket a lehetőségekkel, itt egy új rendezvény, ott egy új kiadvány. Így mindenkinél hamarabb tudunk minden információt, az ügyfeleink is fel tudnak készülni. De különösen fontos, hogy új bevételi forrást teremtettünk az intézményeknek. Az, hogy mire költik, már a saját döntésük. Van, ahol fejlesztenek, máshol ösztöndíjakat adnak, valahol újabb rendezvényeket hoznak létre. Az biztos, hogy hosszú távon a tanulók járnak jól. Az ügyfeleink így társadalmi szerepet is vállalnak, azzal, hogy a jövő generációjába fektetnek.

További információkat találsz a USP weboldalán.

 

Címkék: gazdaság