Magyarország nem adhatja fel hosszú távú céljait, a válság idején is a fellendülést kell előkészíteni - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Figyelő Top 200 gálaesten.

Varga Mihály jelentős eredménynek nevezte, hogy több EU-tagállamtól eltérően Magyarország elkerülte a járvány legsúlyosabb következményeit, gazdasága nem omlott össze, és

nem szorult külső segítségre, mint 2008-ban.

Jelentős növekedési korszak ért ugyan véget idén, de az elmúlt évtized erőfeszítései nem voltak hiábavalók, hiszen csökkentek a magyar gazdaságot fenyegető kockázatok - mondta.

Megszorítások helyett a támogatások bővítése, a hozzáférés egyszerűsítése, az üzleti környezet javítása jellemzi a mostani válságkezelést, és rövid időre a szigorú költségvetési politika is enyhülhet.

A 2020-as válság súlyosabb az előzőnél,

hiszen hasonló kihívásokkal nemzedékek óta nem szembesült a világ, de ez a korszak is véget fog érni hamarosan - hangsúlyozta a tárcavezető.

Díjak a Figyelő Top 200 gálaesten a Bálna Budapest rendezvénytérben 2020. november 5-én. Az esten a Figyelő hetilap szerkesztősége Magyarország kétszáz legnagyobb cégének a rangsorát mutatta be. MTI/Szigetváry Zsolt

A rendezvényen elsőként vállalati különdíjakat osztottak ki.

 

  • A Provident társadalmi hasznosság díjat a Cseriti,
  • a Spar fenntarthatósági díjat a Nestlé Hungária,
  • az Opten stabilitási díjat a Magyar Telekom kapta,
  • míg a NÚSZ-KTE Közlekedési innovációs díjat Somogyi Rita, a Hungarocontrol fejlesztőmérnöke nyerte el.
  • Az Év pénzügyi vállalkozása a Budapest Bank lett.
  • Az év innovatív vállalata a Richter Gedeon,
  • az év vállalata pedig a Cloud Network Technology.

 

A rendezvényen a Figyelőt kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatója beszélt a hetilap Top 200 évkönyvéről is, amely a tavalyi forgalmi adatok alapján összeállított céges rangsort tartalmazza. A kiadvány 22. alkalommal jelenik meg. Szabó László úgy fogalmazott, hogy visszatekintve 2019 volt az "utolsó normál év", ezért ma még nem tudni, hogy jövőre mely vállalatok közül kerülhetnek ki a győztesek.

A válság azoknak válhat előnyére, akik gyorsan alkalmazkodnak az új helyzethez, élnek a digitális tér lehetőségeivel, fejlesztenek, és eljutnak a nemzetközi piacokra - tette hozzá.

Balról jobbra: Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a Spar fenntarthatósági díj nyertese, Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. ügyvezető igazgatója, Az Év Innovatív Vállalata Díj nyertese, Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese az Opten stabilitási díj nyertese, Somogyi Rita, a Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgálat fejlesztőmérnöke, a MÚSZ-KTE Közlekedési innovációs díj nyertese, Puskás András, a Budapest Bank Kockázatvállalásáért és Működtetésért felelős vezérigazgató-helyettese Az Év Pénzügyi Vállalkozása Díj nyertese, Tálos Péter, a Cloud Network Technology Kft. ügyvezető igazgatója, Az Év Vállalata Díj nyertese és Sáhy Gábor, a Cseriti Hungary Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Provident társadalmi hasznosság díj nyertese. MTI/Szigetváry Zsolt