Horváth Ambrus, Varga Tamás 2014. június 19.

“Fogd be, és csinálj mindenféle izgalmas dolgot!”

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Íme, a negyedik nap összefoglalója.

A Francia Riviérán vagyunk, és nagyon odafigyelünk mindenre, ami a 61. Cannes Lions fesztiválon történik. Íme, a negyedik nap összefoglalója.

A fesztivál minden napján van egy-egy kiemelt téma, és az egyik teremben csak az ehhez kapcsolódó előadásokat hallhat a közönség. Csütörtökön Brazília van soron, pénteken az innováció, szerdán viszont a független ügynökségeké volt a főszerep.

A kanadai 123w ügynökség (gyönyörűen énekel róluk az ukulelés lány, érdemes megnézni a honlapjukat) egy garázsban kezdte, és a pénzügyi osztály feladatát is egy 30 dolláros app látja el. A négy kreatív egyedülálló módszerekkel dolgozik: a hollywoodi stúdiók mintájára, minden projektjére új, külső szakemberekből álló csapatot állít össze, attól függően, hogy mit kíván meg az adott feladat. A módszerük működik. Vallják, hogy az ügynökségek nem egymás ellen, hanem a középszerű munkák ellen küzdenek.

Az ausztrál Monkeys hitvallása a provokatív ötletek gyártása, mert szerintük a hagyományos módszereknek már leáldozott. Ha kell, termékeket rabolnak vissza a boltokba, köztéri installációt építenek, vagy dallamokkal harcolnak a bőrrák ellen.

A japán Party csak ennyit üzen: “Fogd be, és csinálj mindenféle izgalmas dolgot!” Ők tartják is ehhez magukat, ezért feltalálják a Toyotának a jövő autóját, a Trident rágógumi márkának futurisztikus ruhákat terveznek (a mobilokat leárnyékoló zsebekkel), és még a Bittorrentnek is készítenek videoklipet.

A szekció egyik legizgalmasabb előadása a svéd Forsman&Bodenforsé volt, akik a Volvo Live Series kampányát készítették. Igen, többek között azt a Van Damme-os, spárgázós videót. Mivel a versenytársakhoz képest kis büdzsé állt rendelkezésre, és a kamionok vásárlóit egy hagyományos kampánnyal nem tudták volna elérni hatékonyan, ezért tudták, hogy oda kell csapniuk az interneten. Sikerült.

Persze a nap nemcsak a független ügynökségekről szólt, így láthattuk a színpadon Sheryl Sandberget is, a Facebook CEO-ját. A Facebook küldetése, hogy összekösse a világot, ezért az internet nélküli milliárdok elérését, a Google-höz hasonlóan, természetesen ő is kulcsfontosságú feladatnak látja. Megtudhattuk, hogy melyik most a kedvenc reklámja a közösségi oldalon, hogy nagy ünnepséget rendezett, amikor a főnöke, Mark végre betöltötte a harmincat és hogy egy statisztika szerint az emberek 20 százaléka szex közben is használja a mobilját.

Hatalmas sikere volt a Beats fülhallgatókról szóló előadásnak is. Az alapító Dr. Dre-t az kevésbé zavarta, hogy lopják a zenéjét, mint az, hogy azt rossz minőségben hallgatják. Ezért születettek meg a gyönyörű, színes Beats fülhallgatók, amelyeket persze azonnal felkaptak a hírességek, a sportolók, olimpikonok és zenészek. A Beats szoros, családias viszonyt ápol ügynökségévél, az R/GA-vel, nem szereti a briefeket, és mindent azonnal, real-time szeret csinálni. És ez mind működik, hiszen ilyen és ilyen remekművek születnek.