2011. június 21.

Fúzió nélkül is van jövő

A Ringier rekorderedményéről már tudtunk, most további részletekkel szolgáltak. A print zsugorodik, az online üzleti modelleket még keresi a piac.

A Ringier rekorderedményéről már tudtunk, a kiadó most további részletekkel szolgált. A print piac zsugorodik, az online üzleti modelleket mindenki keresi, a mobil sem hozott megváltást. A gazdasági válság vége sem látszik még. Van élet az Axel Springerrel való fúzió nélkül is. A kiadó számára az új „dobozok” keresése és monetizálása a kiemelt feladat, és hamarosan lesz Ringier TV is.

A Ringier Kiadó előző évi üzleti eredményét bemutató sajtótájékoztatóra a korábbi években általában április elején került sor, és rendszerint Michael Ringier tulajdonos is jelen volt. Idén ez elmaradt, hiszen az érintett cégek a Ringier-Axel Springer fúzió engedélyezésére vártak, amelynek jelentős hatása lett volna a magyar Ringier idei évére, jövőképére. A szokásos április eleji időpontban azonban nem tudtak volna a jövőjüket jelentősen befolyásoló tényezőről beszélni, így Magyarországot ezúttal kihagyták az európai körútból.

A tervezett fúziót a magyar hatóságok nem hagyták jóvá, így Mihók Attila ügyvezető igazgató és Matthias Graf, a Ringier AG vállalati kommunikációs igazgatója június végén egy Axel Springer nélküli jövőképet vázolt fel a szaksajtó munkatársai előtt.

 

Piaci helyzet és rekorderedmény

Mihók Attila bevezetőjében részletesen értékelte a médiapiac helyzetét és a Ringier kiadó 2010-es eredményeit (E témában készült korábbi interjúnkat elolvashatja ezen a linken!). Mint elmondta, tavaly a piac egészét a költségek csökkentése jellemezte, termékek, lapok, rádiók, médiacégek szűntek meg. Sokan már 2009-re várták ezt a megszűnési hullámot, ami végül 2010-re csúszott, mivel a médiacégek egy ideig jobban állták a megpróbáltatásokat, mint azt a megfigyelők többsége eredetileg gondolta.

A válságnak azonban még mindig nincs vége – hangsúlyozta Mihók Attila. A napilappiac szűkülése tavaly is folytatódott, erre a szegmensre negatív trend jellemző, bár, mint elmondta, a Blikk példányszáma csökken, miközben olvasottsága nő. A magazinpiacon is erózió érzékelhető, számos kiadó bezárt, vagy ritkábban ad ki egyes lapokat. A Ringier nem kényszerült lapbezárásra, sőt volt olyan, mint például a Blikk Nők Otthon és Kert, amely negyedévesből kéthavi lap lett. Az olcsó lapok és a legdrágább glossyk között, a középkategóriában még látnak üres helyeket, így fognak magazinokat indítani a közeljövőben is.

A print szegmens egészében még mindig nagyon fontos a Ringier számára, összbevételének kilencven százalékát adja a lapeladás és a hirdetésértékesítés. Utóbbi kapcsán azonban Mihók Attila megjegyezte, a hirdetési bevétel egy jelentős hányada eltűnt, és nem csak a print lapokból, hanem a tévékből, a rádiókból és az online szegmensből is. Ebben a kontextusban különösen értékes, hogy a kiadó 2010-ben 5,2 százalékkal tudta növelni árbevételét, és 13,6 százalékos árbevétel-arányos nyereségével rekordévet zárt. Az árbevétel összetételét tekintve az látható, hogy napilapos bevételek zsugorodása mellett a magazindivízió árbevétele közel duplájára nőtt, és jól alakultak az egyéb tevékenységek, a CD-k, DVD-k, könyvek eladásai.

 

Online dilemmák

"A fizetős tartalmak szempontjából döntetlenre állunk – mondta Mihók Attila -, a nulla-nullás eredmény azt jelzi, továbbra sem találta meg senki azt az üzleti modellt, amiből pénz keletkezne. A magyar piacon tavaly volt növekedés, de nem a display területen. Csak display hirdetésből egyébként sem lehet megélni".

Az ügyvezető értékelése szerint az online piac tovább szegmentálódik, rengeteg kis oldal indul. A Facebook is sok pénzt visz el a hagyományos médiától, bár nagyon sok cég úgy követi a social media felé mutató trendet, hogy eközben jószerivel azt sem tudja, mennyit költ, pontosan mire, és az milyen eredményt hoz számára. A Ringier maga is aktív a Facebookon, de számára ez a tevékenység a szórakoztató divízió fejlesztéséhez fontos.

 

Mobilkor?

"Egy évvel ezelőtt megmentőnek kiáltották ki a mobil megoldásokat – mondta Mihók Attila-, aztán eltelt egy év, és most azt látjuk, a kiadók többsége ingyen optimalizálta a tartalmait a mobil platformokra. A mobil ugyanarra fejlődik, amerre a net. Nem születnek alkalmazások fizetős irányba".

De a magazinok digitális előfizetéséről se jönnek jobb hírek. Folyik az útkeresés, az egész médiavilág a digitális tartalmak pénzre váltásának lehetőségét kutatja. Ez nem Magyarország-specifikus probléma, a világon mindenütt így van. A Ringier pozíciói azonban az ügyvezető szerint jók, hiszen az átmeneti időszakban a hagyományos termékekből soha nem látott nyereséget termel.

 

Integrált tartalmak és monetizálás

"A további fejlődés szempontjából az integrált tartalmak előállítása a lényeg, az, hogy az adott tartalmakkal hány embert érünk el" – fogalmazott Mihók Attila. A cég keresi azokat a "dobozokat", amelyek segítik a meglévő tartalmak monetizálását, az elérés növelését. Lapjaik, weboldalaik az utóbbi évek összes jelentős koncertjét, sporteseményét támogatták, mostantól a szervezést és a jegyértékesítést is vállalják. Nagyobb teret szánnak a felhasználók által generált tartalmaknak is, amelynek egyik markáns újdonsága a Népsport blogközösség.

Mihók Attila ugyanakkor azt is hangsúlyozta, napjaink információdömpingjében minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy valaki ellenőrizze, megszerkessze a nyersen ömlő híreket, és kiszűrje a megbízhatatlan információkat.

 

Nyereséges MédiaLOG

Az utóbbi évek egyik problémagócának számító MédiaLOG-ot sikerült végre rendbe tenni, így utólag jó döntésnek bizonyult, hogy 2010-ben nem adták el a Magyar Postának. A terjesztő cég tavaly már nyereséget termelt, ráadásul közeledik a postai szolgáltatások liberalizációja, az e-commerce növekedése révén pedig jelentősen nőni fog a kiscsomagok kézbesítése. Mihók Attila azt is hangsúlyozta, hogy a MédiaLOG harmadik tulajdonosa (a Ringier és a Népszabadság mellett), a Sanoma rendkívül korrekt üzleti partner. Bár más területeken konkurensek, hasonló értékeket vallanak, hasonló a jövőképük, szakmai kérdésekben is azonos platformon állnak.

 

A fúzió nélküli jövő

Jó lett volna, ha az Axel Springerrel tervezett fúzió megvalósul, de így sincsenek kétsége esve – mondta Matthias Graf. Egyelőre elemzik az új helyzetet, és megfontolják a további lehetséges lépéseket. "Négy országban már jól működik a közös vállalat, annak a működése akkor sem kerül veszélybe, ha Magyarország kimarad a rendszerből. Van itt egy kiváló kiadójuk, amely fúzió nélkül is eredményes. A cég leányvállalatai maguk dolgozzák ki a stratégiájukat, alkalmazkodva a corporate stratégiához" – tette hozzá.

A 2011-es évet tehát – amelynek a fele már eltelt - az Axel Springer nélkül tervezik. Mihók Attila ennek kapcsán elmondta, látszanak a fő trendek: a Blikk és a Nemzeti Sport jól teljesít, a Népszabadság csökkenésének üteme fékeződött. Ha nem nő a fogyasztás (ami valószínű), akkor továbbra sem lehet médiapiaci növekedés. A válság bekövetkeztekor folytak a viták, hogy a görbe V, L vagy W alakú lesz-e, most az utóbbi a legvalószínűbb. Mihók Attila azzal számol, jöhet még 2-4 nehéz év, de utána sem lesz könnyű a piac. Folytatódik az online üzleti modellek keresése. A Ringier kiemelten kezeli a további diverzifikációt a szórakoztató tartalmak körül. Pénzügyileg az a cél, hogy ismét elérjék a 2010-es év nyereségét.

 

Népszabadság: nincs puhulás

A Népszabadság esetében a további konszolidáció, a két vállalat közötti szinergiák erősítése, az infrastruktúra összevonása, a kiadó elköltöztetése jelenthetne előrelépést. Mint Mihók Attila elmondta, a költségek csökkentése önmagában nem oldja meg a napilap gondjait, a kiadói munka javítása sokkal többet hozhatna. "Nem érdemes fájdalmas lépéseket hosszú időre elhúzva, lassan adagolva megtenni. A problémák elodázása, a döntések felpuhítása csak ront a helyzeten. A Népszabadság egylapos kiadóként aligha lehet eredményes, diverzifikált portfoliót kell kialakítanunk".

Matthias Graf ismét megerősítette, a Ringier AG nem akarja eladni a Népszabadságot: "Az ezzel kapcsolatos döntés a magyar menedzsment kezében van, amely érti a dolgát, és élvezi a tulajdonos maximális bizalmát. Ahhoz, hogy a lap eladásáról egyáltalán beszélni lehessen, először rendbe kell tenni".

A következő hetekben személyi döntések vannak napirenden. Vörös T. Károly főszerkesztői megbízatása június 30-án lejárt, megbízott főszerkesztőként egyelőre Tóth Levente irányítja a lapot. A főszerkesztői pozíciót meghívásos pályázaton tölti be a kiadó. Ennek részleteiről a július 21-én esedékes felügyelőbizottsági értekezleten döntenek.

 

Jön a Ringier TV

Ami a közeljövőt és az integrált tartalom-előállítás alapján létrejövő új termékeket illeti, Mihók Attila jelezte a Ringier TV várható megjelenését. Ma még nincs semmilyen konkrét megállapodásuk erre vonatkozóan, senkinek nem szerződött partnerei vagy beszállítói, viszont az ügyvezető megfogalmazása szerint nagyon erős kompetenciáik vannak a bulvár, a sport és a női témák területén. "Képesek vagyunk akár mozgóképes tartalomban is olyat előállítani, ami jól értékesíthető".

A televíziós tartalmak persze nem csak a hagyományos műsortovábbítás csatornáin működhetnek, hanem online és mobil platformokon is. 2011. június 15. óta külsős tanácsadóként Radnai Péter, a Playboy korábbi főszerkesztője dolgozik a televíziós/videós tartalmak fejlesztésén. Ez a fajta tartalomszolgáltatás csak itthon új: a Ringier AG már több éves tapasztalattal rendelkezik a televíziós tartalmak előállítása terén. Azt a know-how-t akarják most a magyar piacon is kiaknázni. Így az integrált tartalmak hasznosítása print, online, mobil és mozgóképes formában is lehetővé válik.

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2 napja

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.