2011. június 21.

Fúzió nélkül is van jövő

A Ringier rekorderedményéről már tudtunk, most további részletekkel szolgáltak. A print zsugorodik, az online üzleti modelleket még keresi a piac.

A Ringier rekorderedményéről már tudtunk, a kiadó most további részletekkel szolgált. A print piac zsugorodik, az online üzleti modelleket mindenki keresi, a mobil sem hozott megváltást. A gazdasági válság vége sem látszik még. Van élet az Axel Springerrel való fúzió nélkül is. A kiadó számára az új „dobozok” keresése és monetizálása a kiemelt feladat, és hamarosan lesz Ringier TV is.

A Ringier Kiadó előző évi üzleti eredményét bemutató sajtótájékoztatóra a korábbi években általában április elején került sor, és rendszerint Michael Ringier tulajdonos is jelen volt. Idén ez elmaradt, hiszen az érintett cégek a Ringier-Axel Springer fúzió engedélyezésére vártak, amelynek jelentős hatása lett volna a magyar Ringier idei évére, jövőképére. A szokásos április eleji időpontban azonban nem tudtak volna a jövőjüket jelentősen befolyásoló tényezőről beszélni, így Magyarországot ezúttal kihagyták az európai körútból.

A tervezett fúziót a magyar hatóságok nem hagyták jóvá, így Mihók Attila ügyvezető igazgató és Matthias Graf, a Ringier AG vállalati kommunikációs igazgatója június végén egy Axel Springer nélküli jövőképet vázolt fel a szaksajtó munkatársai előtt.

 

Piaci helyzet és rekorderedmény

Mihók Attila bevezetőjében részletesen értékelte a médiapiac helyzetét és a Ringier kiadó 2010-es eredményeit (E témában készült korábbi interjúnkat elolvashatja ezen a linken!). Mint elmondta, tavaly a piac egészét a költségek csökkentése jellemezte, termékek, lapok, rádiók, médiacégek szűntek meg. Sokan már 2009-re várták ezt a megszűnési hullámot, ami végül 2010-re csúszott, mivel a médiacégek egy ideig jobban állták a megpróbáltatásokat, mint azt a megfigyelők többsége eredetileg gondolta.

A válságnak azonban még mindig nincs vége – hangsúlyozta Mihók Attila. A napilappiac szűkülése tavaly is folytatódott, erre a szegmensre negatív trend jellemző, bár, mint elmondta, a Blikk példányszáma csökken, miközben olvasottsága nő. A magazinpiacon is erózió érzékelhető, számos kiadó bezárt, vagy ritkábban ad ki egyes lapokat. A Ringier nem kényszerült lapbezárásra, sőt volt olyan, mint például a Blikk Nők Otthon és Kert, amely negyedévesből kéthavi lap lett. Az olcsó lapok és a legdrágább glossyk között, a középkategóriában még látnak üres helyeket, így fognak magazinokat indítani a közeljövőben is.

A print szegmens egészében még mindig nagyon fontos a Ringier számára, összbevételének kilencven százalékát adja a lapeladás és a hirdetésértékesítés. Utóbbi kapcsán azonban Mihók Attila megjegyezte, a hirdetési bevétel egy jelentős hányada eltűnt, és nem csak a print lapokból, hanem a tévékből, a rádiókból és az online szegmensből is. Ebben a kontextusban különösen értékes, hogy a kiadó 2010-ben 5,2 százalékkal tudta növelni árbevételét, és 13,6 százalékos árbevétel-arányos nyereségével rekordévet zárt. Az árbevétel összetételét tekintve az látható, hogy napilapos bevételek zsugorodása mellett a magazindivízió árbevétele közel duplájára nőtt, és jól alakultak az egyéb tevékenységek, a CD-k, DVD-k, könyvek eladásai.

 

Online dilemmák

"A fizetős tartalmak szempontjából döntetlenre állunk – mondta Mihók Attila -, a nulla-nullás eredmény azt jelzi, továbbra sem találta meg senki azt az üzleti modellt, amiből pénz keletkezne. A magyar piacon tavaly volt növekedés, de nem a display területen. Csak display hirdetésből egyébként sem lehet megélni".

Az ügyvezető értékelése szerint az online piac tovább szegmentálódik, rengeteg kis oldal indul. A Facebook is sok pénzt visz el a hagyományos médiától, bár nagyon sok cég úgy követi a social media felé mutató trendet, hogy eközben jószerivel azt sem tudja, mennyit költ, pontosan mire, és az milyen eredményt hoz számára. A Ringier maga is aktív a Facebookon, de számára ez a tevékenység a szórakoztató divízió fejlesztéséhez fontos.

 

Mobilkor?

"Egy évvel ezelőtt megmentőnek kiáltották ki a mobil megoldásokat – mondta Mihók Attila-, aztán eltelt egy év, és most azt látjuk, a kiadók többsége ingyen optimalizálta a tartalmait a mobil platformokra. A mobil ugyanarra fejlődik, amerre a net. Nem születnek alkalmazások fizetős irányba".

De a magazinok digitális előfizetéséről se jönnek jobb hírek. Folyik az útkeresés, az egész médiavilág a digitális tartalmak pénzre váltásának lehetőségét kutatja. Ez nem Magyarország-specifikus probléma, a világon mindenütt így van. A Ringier pozíciói azonban az ügyvezető szerint jók, hiszen az átmeneti időszakban a hagyományos termékekből soha nem látott nyereséget termel.

 

Integrált tartalmak és monetizálás

"A további fejlődés szempontjából az integrált tartalmak előállítása a lényeg, az, hogy az adott tartalmakkal hány embert érünk el" – fogalmazott Mihók Attila. A cég keresi azokat a "dobozokat", amelyek segítik a meglévő tartalmak monetizálását, az elérés növelését. Lapjaik, weboldalaik az utóbbi évek összes jelentős koncertjét, sporteseményét támogatták, mostantól a szervezést és a jegyértékesítést is vállalják. Nagyobb teret szánnak a felhasználók által generált tartalmaknak is, amelynek egyik markáns újdonsága a Népsport blogközösség.

Mihók Attila ugyanakkor azt is hangsúlyozta, napjaink információdömpingjében minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy valaki ellenőrizze, megszerkessze a nyersen ömlő híreket, és kiszűrje a megbízhatatlan információkat.

 

Nyereséges MédiaLOG

Az utóbbi évek egyik problémagócának számító MédiaLOG-ot sikerült végre rendbe tenni, így utólag jó döntésnek bizonyult, hogy 2010-ben nem adták el a Magyar Postának. A terjesztő cég tavaly már nyereséget termelt, ráadásul közeledik a postai szolgáltatások liberalizációja, az e-commerce növekedése révén pedig jelentősen nőni fog a kiscsomagok kézbesítése. Mihók Attila azt is hangsúlyozta, hogy a MédiaLOG harmadik tulajdonosa (a Ringier és a Népszabadság mellett), a Sanoma rendkívül korrekt üzleti partner. Bár más területeken konkurensek, hasonló értékeket vallanak, hasonló a jövőképük, szakmai kérdésekben is azonos platformon állnak.

 

A fúzió nélküli jövő

Jó lett volna, ha az Axel Springerrel tervezett fúzió megvalósul, de így sincsenek kétsége esve – mondta Matthias Graf. Egyelőre elemzik az új helyzetet, és megfontolják a további lehetséges lépéseket. "Négy országban már jól működik a közös vállalat, annak a működése akkor sem kerül veszélybe, ha Magyarország kimarad a rendszerből. Van itt egy kiváló kiadójuk, amely fúzió nélkül is eredményes. A cég leányvállalatai maguk dolgozzák ki a stratégiájukat, alkalmazkodva a corporate stratégiához" – tette hozzá.

A 2011-es évet tehát – amelynek a fele már eltelt - az Axel Springer nélkül tervezik. Mihók Attila ennek kapcsán elmondta, látszanak a fő trendek: a Blikk és a Nemzeti Sport jól teljesít, a Népszabadság csökkenésének üteme fékeződött. Ha nem nő a fogyasztás (ami valószínű), akkor továbbra sem lehet médiapiaci növekedés. A válság bekövetkeztekor folytak a viták, hogy a görbe V, L vagy W alakú lesz-e, most az utóbbi a legvalószínűbb. Mihók Attila azzal számol, jöhet még 2-4 nehéz év, de utána sem lesz könnyű a piac. Folytatódik az online üzleti modellek keresése. A Ringier kiemelten kezeli a további diverzifikációt a szórakoztató tartalmak körül. Pénzügyileg az a cél, hogy ismét elérjék a 2010-es év nyereségét.

 

Népszabadság: nincs puhulás

A Népszabadság esetében a további konszolidáció, a két vállalat közötti szinergiák erősítése, az infrastruktúra összevonása, a kiadó elköltöztetése jelenthetne előrelépést. Mint Mihók Attila elmondta, a költségek csökkentése önmagában nem oldja meg a napilap gondjait, a kiadói munka javítása sokkal többet hozhatna. "Nem érdemes fájdalmas lépéseket hosszú időre elhúzva, lassan adagolva megtenni. A problémák elodázása, a döntések felpuhítása csak ront a helyzeten. A Népszabadság egylapos kiadóként aligha lehet eredményes, diverzifikált portfoliót kell kialakítanunk".

Matthias Graf ismét megerősítette, a Ringier AG nem akarja eladni a Népszabadságot: "Az ezzel kapcsolatos döntés a magyar menedzsment kezében van, amely érti a dolgát, és élvezi a tulajdonos maximális bizalmát. Ahhoz, hogy a lap eladásáról egyáltalán beszélni lehessen, először rendbe kell tenni".

A következő hetekben személyi döntések vannak napirenden. Vörös T. Károly főszerkesztői megbízatása június 30-án lejárt, megbízott főszerkesztőként egyelőre Tóth Levente irányítja a lapot. A főszerkesztői pozíciót meghívásos pályázaton tölti be a kiadó. Ennek részleteiről a július 21-én esedékes felügyelőbizottsági értekezleten döntenek.

 

Jön a Ringier TV

Ami a közeljövőt és az integrált tartalom-előállítás alapján létrejövő új termékeket illeti, Mihók Attila jelezte a Ringier TV várható megjelenését. Ma még nincs semmilyen konkrét megállapodásuk erre vonatkozóan, senkinek nem szerződött partnerei vagy beszállítói, viszont az ügyvezető megfogalmazása szerint nagyon erős kompetenciáik vannak a bulvár, a sport és a női témák területén. "Képesek vagyunk akár mozgóképes tartalomban is olyat előállítani, ami jól értékesíthető".

A televíziós tartalmak persze nem csak a hagyományos műsortovábbítás csatornáin működhetnek, hanem online és mobil platformokon is. 2011. június 15. óta külsős tanácsadóként Radnai Péter, a Playboy korábbi főszerkesztője dolgozik a televíziós/videós tartalmak fejlesztésén. Ez a fajta tartalomszolgáltatás csak itthon új: a Ringier AG már több éves tapasztalattal rendelkezik a televíziós tartalmak előállítása terén. Azt a know-how-t akarják most a magyar piacon is kiaknázni. Így az integrált tartalmak hasznosítása print, online, mobil és mozgóképes formában is lehetővé válik.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.