2011. december 01.

GVH-bírság

Megtévesztő reklámok miatt szabott ki nyolcmilliós bírságot a Gazdasági Versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a BVG Bayerische Verwertung Kft. (BVG Kft.) és a Bayerische Verwertungsgesellschaft mbH (BVG mbH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor a nyomtatott sajtóban megjelent reklámokban valótlan állításokat közöltek. Ezért a két vállalkozásra összesen 8.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

A BVG Kft. 2010-ben (2009-ben a BVG mbH) napilapokban, szórólapokon reklámozta kézi csomózású szőnyegek nyilvános kiárusítását, melyre egy németországi takarékpénztár biztosítéki tulajdon-átruházáshoz köthetően került sor. A reklámok kiemelt üzenete volt, hogy a kiárusítás időben korlátozott, azonban a kiárusítás határideje újból és újból meghosszabbodott. A reklámokban szerepelt továbbá, hogy a szőnyegek megvásárlására igen jelentős árengedménnyel van lehetőség. A hirdetésekben rendkívüli, jelentős, kivételes, drasztikus jelzőkkel hívták fel a figyelmet a százalékos mértékben is megjelenített árengedményekre. A vállalkozások azt azonban nem tudták bizonyítani, hogy az eredeti árat, melyekből a kedvezmény levonásra került, ténylegesen alkalmazták volna.

A GVH a fenti jogsértés elkövetéséért a BVG Kft-t 6.000.000 Ft, a BVG mbH-t 2.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte. A bírság meghatározásánál a Versenyhivatal figyelemmel volt arra, hogy a nyomtatott sajtóban történő hirdetések megjelentetése több héten át zajlott, így a fogyasztók széles körét érte el.

 

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.