2011. szeptember 02.

GemiusRanking Szlovéniában is

Ezzel tizennégyre nőtt azon piacok száma, amelyeket a szolgáltatással monitoroz a kutatócég.

Ezzel tizennégyre nőtt azon piacok száma, amelyeket a szolgáltatással monitoroz a kutatócég.

Mostantól a szlovénoknál is elérhető a gemiusRanking szolgáltatás, így összesen tizennégyre nőtt a Gemius szolgáltatása által figyelt piacok száma. Ez technológiai oldalról szolgáltat információkat az online piacról, például milyen eszközökről csatlakoznak a felhasználók a világhálóra, milyen operációs rendszert, vagy épp milyen böngészőt használnak.

Az aktuális adatközlésből kiderült, hogy a kb. egymillió szlovén netező körében a Firefox a legnépszerűbb böngésző, ezen keresztül generálják az oldalletöltések majd felét (47%). Érdekes, hogy ennek részesedése 2007-2009 között csökkent, mostanra viszont stabilizálódott a vezető helye. A legjelentősebb változás viszont a Chrome előretörése.

"A Chrome sikere - mely nem csak régiós, hanem globális szintű dinamikus növekedésben nyilvánult meg - egyértelműen bizonyítja, hogy van elég hely egy harmadik szereplőnek a böngészők piacán. A Chrome részesedésének növekedését több tényezőnek is köszönheti, mint például a stabilitása, a sebessége, valamint a Gmail fiókokhoz kapcsolódó funkciói. Emellett közrejátszott a jelentős helyi és globális szintű publicitás, amelyet a Chrome és a Firefox az elmúlt időszakban kapott" - kommentálta ez utóbbit Timotej Gala, a Httpool online sales house EMEA régióért felelő vezetője.

Ami a mobileszközök piacát illeti, Szlovéniában is a globális trendek érvényesülnek, azaz az Apple eszközei állnak az élen. Ezek az augusztusi adatok alapján összességében 25 százalékpontot vernek rá a Nokiára. Az Apple az év elején vette át a vezetést a finn cégtől, azóta töretlen a sikere.

Ugyanakkor a legfrissebb adatok azt is jelzik, hogy mind a Nokia, mind az Apple részesedése csökken a Samsung javára. Utóbbi cég elsősorban a Galaxy S-nek köszönheti előretörését, amely a modellek rangsorában a harmadik helyet foglalja el az iPhone és az iPad mögött